Vásár a bor és a göcseji szüret jegyében

2024.09.15. 14:58

Őszi hagyományokat elevenítettek fel a Tudásközpontban – fotógaléria

Szaktanácsadással, kézműves bemutatókkal, néptánc műsorral és sok-sok kóstolóval zajlott a Göcseji Tudásközpont „Szüret, bor, piac” elnevezésű hagyományőrző programja szombaton. A helyi termékek vásárán az ősz szinte minden ízét megtalálhatták az érdeklődők.

Szalay Balázs

Finom zalai borok kóstolása közben Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, valamint az Andráshidai Borbarát Kör tagjai: Szabóné Kutasi Piroska, Bedő Sándor, Bagó József, Horváth József és Tornyos Zoltán

Fotó: Pezzetta Umberto

Meghatározó zalai hagyomány maradt a szüret

- Sok zalaegerszegi család számára a mai napig természetes hétvégi kikapcsolódás, hogy kimennek a hegyre és elvégzik a szőlő körüli munkákat. Az őszi elfoglaltságok közül pedig a szüret a legfontosabb esemény Zalában is - fogalmazott köszöntőjében Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő. - Nagy öröm számomra, hogy most már a termelői piacon is megjelenik hazai történelmünk és életünk egyik meghatározó hagyománya.

Házi borok Zalaegerszeg környékéről

- Tagjaink elsősorban fehérborokat készítenek, de egyre nagyobb számban jelenik meg a kínálatban a rozé is - mesélte Ebedli Zsolt, a 2009 óta működő Andráshidai Borbarát Kör elnöke. - Csapatunk rendkívül összetartó, rendszeresen ellátogatunk borversenyekre, szakmai kirándulásokat szervezünk és nagyon fontosnak tartjuk a maihoz hasonló rendezvényeket, ahol a borkultúra népszerűsítése a cél. Lelkes önkénteseink zweigelt, merlot, rizling, pátria, chardonnay és izabella fajtákból hoztak kóstolót a piacra.

A piacon a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes lépett fel.
Fotó: Pezzetta Umberto

A szőlőművelés és a bor mesterei

- A szombati programunkkal is Göcsej hagyományait népszerűsítjük - mondta Sümeginé Horváth Anita, a Tudásközpont igazgatója. - Az emeleten megjelent kézművesek a szüreti időszakhoz tartozó mesterségeket mutatják be, míg a piacon a zalai gazdák kínálják nedűiket és mesélnek az érdeklődőknek a szőlővel kapcsolatos feladatokról.

A kézműves standok között nyitották meg a „Szüret, bor, piac” rendezvényt
Fotó: Pezzetta Umberto

A jófajta zalai borok mellett őszi gyümölcsöket és sajtkülönlegességeket is kóstolhattak a Tudásközpont szombati rendezvényének vendégei, akiket a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes szórakoztatott műsoraival.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában