Ez történt

2024.09.02. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A nagykanizsai Bolyai-iskola előtt az intézmény vezetői a fenntartó esperessel. Balról: Tislér Péter, Horváthné Vlasics Zsuzsanna igazgatóhelyettesek, Cserti-Czuppon Anita és Hella Ferenc

Fotó: Szakony Attila

Történelmi pillanat: református iskola lett a nagykanizsai Bolyai

Az új tanév kezdete egyben történelmi pillanat is Nagykanizsa életében, monda a tanévnyitó ünnepségen vasárnap Cserti-Czuppon Anita, a Bolyai János Református Általános Iskola igazgatója. Az intézmény szeptembertől a Nagykanizsai Református Egyházközség fenntartásába került. A tanévnyitó ünnepség istentisztelettel kezdődött a nagykanizsai Református templomban. Ezt követően a tanulók az iskolába vonultak, ahol az udvaron először Hella Ferenc református esperes-lelkipásztor szólt a gyerekekhez és szüleikhez. Beszédében kiemelte: a mai naptól már Bolyai János Református Általános Iskolaként működik tovább az intézmény. Ez azt jelenti, hogy a Nagykanizsai Református Egyházköizség gondoskodik a gyermekekről. Hozzátette: az iskola átvétele nem csupán egy hivatalos eljárás, hanem tényleg egy új fejezet kezdete. Amikor néhány évvel ezelőtt megnyitották a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvodát, már akkor érezték, hogy ez az út nem érhet véget az óvodai évek után. 

 

Énekkel, tapssal ünnepelték Herkliné Ebedli Gyöngyi leköszönő címzetes igazgatót

Szeptember elsején tanévnyitóra gyűltek össze a Zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola tanulói, tanáraik és családtagjaik. Az ünnepség nem csupán a 2024/25-ös tanév kezdetét jelezte, hanem helyt adott egy köszönetmondásnak, hiszen Herkliné Ebedli Gyöngyi címzetes igazgató nyugdíjba vonult, és átadta a helyét az új igazgatónak, Gál Edinának. Erről Balaicz Zoltán polgármester beszélt, aki a korábbi igazgató, kollégái és volt diákjai kíséretében vonult be a tornateremben tartott ünnepségre. Az iskola valamennyi diákja és tanára Rúzsa Magdi Jel című számát énekelte. A polgármester kiemelte, hogy 23 éve kísérheti figyelemmel a közösség és a gyerekek iránt nagy szeretetet és felelősséget érző Herkliné Ebedli Gyöngyi munkáját, majd átadta számára a város közgyűlésének elismerő oklevelét.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója Herkliné Ebedli Gyöngyi munkásságát méltatva úgy vélekedett, hogy nagy érdeme van az iskola infrastrukturális fejlesztésében is. Nevéhez fűződik a Gábriel József művészeti műhely létrehozása, a műfüves sportpálya, a multifunkcionális sportpálya kialakítása, az iskola épületének bővítése, valamint a játszótér megújítása. Az intézménytől a korábbi igazgató nem búcsúzik el, az egyik elsős osztályt tanítja tovább.

 

Balaton: jól sikerült a nyár

Kifejezetten jó volt a főszezon a nyugati medencében. A Balaton idén is sokakat vonzott, s nemcsak bel-, hanem külföldről is. Kimagasló volt az idei nyár a keszthelyi strandokat illetően, ami annak is köszönhető: több mint másfél hónapon át kánikula édesítette a pihenni, fürdőzni vágyók életét, mindössze egyetlen esős nappal, bocsátotta előre Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője. A Balaton nyugati medencéjébe visszatértek a lengyel s a szlovák vendégek, egyre több a külföldi, sok a SZÉP-kártyát felhasználó látogató, aminek következtében a belföldi turizmus is erősödik. Most a szokottnál egy héttel később kezdődött a nyári szünet, s bár előtte, májusban és júniusban is voltak meleg napok, de az iskolaidő végén indult be igazán a szezon, mondta Csendes Antal. Tovább növelte Keszthely vonzerejét, hogy egész évben kiváló volt a vízminőség a Balaton nyugati medencéjében. Ezúttal sem algafertőzés, sem -virágzás vagy éppen gombafertőzés nem akadályozta az önfeledt fürdőzést, részletezte Laczkó Mária, a VÜZ ügyvezető igazgatója. A szomszédvárban, Hévízen is eredményes nyarat zártak: a tavalyihoz képest növekvő vendégéjszakaszámmal.

 

Kutyaiskolai program Letenyén

Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján ismét meghirdeti kutyaiskolai programját a Letenyéért Közéleti Egyesület. A dél-zalai kisvárosban szeptembertől tíz foglalkozásra várják az ebtartókat és kedvenceiket. A kutyaiskolai program során igény szerint akár több csoport indítására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A kezdő és haladó foglalkozások mellett így – kellő számú jelentkező megléte esetén – akár kutyaovi is indulhat a kölyökkutyák számára. Az oktatás helyszíne a Kossuth utcai volt általános iskola lesz, ahova szeptember 7-én, szombaton 10 órára várják az érdeklődőket. A Balassa László által vezetett programra előzetesen is lehet regisztrálni, erre ugyancsak szeptember 7-ig van lehetőség telefonon vagy elektronikus levélben a Letenyéért Közéleti Egyesület elnökénél, Ráczné Lánczok Zsuzsannánál. A kutyaiskola iránt személyesen érdeklődni a jelzett határidőig szerdán és szombaton lehet, ugyancsak Letenyén, a termelői piacon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában