Vizsgálják az okát

Tegnap, 17:03

Vasúti váltóhiba történt Zalában is, akárcsak a Keletinél

A MÁV Zrt. a zaol.hu-nak megerősítette: a nagykanizsai vasútállomáson éppen olyan váltóhiba történt nemrég, mint a Keleti pályaudvaron, ahol kisiklott egy InterCity öt kocsija. Nagykanizsán az utasok nem voltak veszélyben, írta a MÁV.

Szabó Judit

Egy váltónál eltört egy csavar Nagykanizsán, de szerencsére nem siklott ki a vonat

Fotó: Illusztráció: Czinege Melinda/MW

Sajtóértesülések alapján kérdeztük meg szerdán a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságát az esetről, amely szeptember 14-én későn este történt a nagykanizsai vasútállomáson, ahol a Tópart InterCity a váltó meghibásodása miatt nem arra a vágányra futott be, amelyre kellett volna. Baleset nem következett be, ellentétben a budapesti Keleti pályaudvaron augusztus 25-én történtekkel. Mint ismert, azon a napon kisiklott egy InterCity a Keletiben, ami jelentős fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. Azóta kiderült: két törött csavar okozta a balesetet. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezetének előzetes jelentése szerint ezek a csavarok az egyik sínpárt rögzítették a váltó tolórúdjához, és a törésük megakadályozta a megfelelő váltómozgást, ami a szerelvényt a szomszédos, nem számára kijelölt vágányra terelte. A váltórúdnak át kellett volna tolnia a csúcssíneket a helyes pozícióba, azonban ezúttal ez nem jött össze, így a vonat nem tudott a vágányán maradni. További érdekesség az ügyben, hogy a biztosítóberendezés nem vette észre a meghibásodást, a mozdonyvezető viszont igen és vészfékezéssel állította meg a vonatot, írta korábban a Magyar Nemzet.

Hasonló eset történt Nagykanizsán is, egy váltónál eltört egy ilyen csavar, de szerencsére nem siklott ki a vonat. A MÁV Kommunikációs Igazgatósága szerdán a zaol.hu-nak azt írta: "A váltóhibában érintett, Déli pályaudvarról Nagykanizsára közlekedő Tópart IC mintegy húsz utasa egyetlen pillanatra sem volt veszélyben, siklás nem fenyegetett, a váltó meghibásodása miatt azonban a vonat valóban nem a tervezett vágányra futott be. A meghibásodást egy olyan alkatrész friss törése okozta, amelyet a Keletiben történt siklásos baleset után egyébként ellenőriztek és rendben lévőnek találtak a kollégák. A váratlanul fellépő csavartörés okait vizsgáljuk."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában