Vadászavatás, kitüntetés átadása és megemlékezés

2024.09.01. 07:00

Zalai Vadászati Évadnyitó: a zalai vadászatot és gímszarvast ünnepelték

Hubertus-mise, vadászavatás, megemlékezés, íjászat, lövészet és számos, közte gyermekek érdeklődésére is számító program kísérte szombaton a zalai vadászok hagyománnyá vált ünnepét a Sohollári-völgyben. A Zalai Vadászati Évadnyitó 34 évvel ezelőtt indult útjára. A Zala Vármegyei Vadászkamara, illetve Vadászszövetség rendezte eseménnyel kezdetét vette az idei vadászati szezon.

Antal Lívia

A Zalai Vadászati Évadnyitón 26 új vadász tett fogadalmat, akiket Prof. Dr. Faragó Sándor avatott fel

Fotó: Antal Lívia

Az ünnepség a Szent Hubertus kápolnánál szentmisével kezdődött, amit dr. Takáts István érseki általános helynök celebrált, és amit a zalai vadászok első alkalommal 1990-ben rendeztek meg. Hopp Tamás, a Zalai Gímszarvasért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a vármegye vadászati nagykövete mondta ezt köszöntőjében a Zalai Vadászati Évadnyitó megnyitóján. Kiemelte, hogy a vadászat ősi örökség, amit örökösei visznek tovább. Kezelik a vadállományt, és vele együtt védik a természetet.

Zalai Vadászati Évadnyitó
A Zalai Vadászati Évadnyitón a Zalaerdő Zrt. erdei iskolájának standjánál kézműves tevékenységekkel, erdőről, természetről, vadról ismeretet nyújtó játékokkal várták a gyerekeket
Fotó: Antal Lívia

Az állomány csökkentésével a zalai gímszarvas megmentése a cél

– Ez nem ellentmondás, mert ha nem vadásznánk, a természetes szaporulat mindig megmaradna, tovább növelve a létszámot – magyarázta beszédében. – Manapság többször elhangzik, hogy helyenként túlszaporodott a vadállomány. Zalában az 1970-es években a szarvas létszáma egynegyede volt a mainak. Abban az időben esett két világrekord trófeájú bika is, amivel egyedül Zala dicsekedhet az országban. Ahhoz, hogy a legféltettebb vadunkat, a zalai gímszarvast megmentsük, a hivatásos és sportvadászoknak csökkenteni kell a szarvas magas létszámát, hogy ne korcsosuljon el az állomány. Nehéz és felelősségteljes munka ez. Okosan kell gondoznunk a vadállományt, amit utódainkra hagyunk, hívta fel a fogadalom előtt álló vadászok figyelmét is Hopp Tamás.

Páll Tamás harmadikként érdemelte ki a Zalai Vadászatért Életműdíjat

A folytatásban átadták a Zalai Vadászatért Életműdíj kitüntetést, illetve a Marion Schuster-féle világrekord szarvasbikáról mintázott kisplasztikát. A zalai vadászatért kiemelkedően sokat fáradozó vadászok elismeréséül szolgáló díjat Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. idén nyugdíjba vonult vadászati felügyelője vehette át dr. Nádor Lászlótól, a Zala Vármegyei Vadászkamara elnökétől. 

A Zalai Vadászati Évadnyitón megemlékeztek az elhunyt vadásztársakról

A Zalai Vadászati Évadnyitón 26 új vadász tett fogadalmat. Az eskü szövegét Iványi Tamás, a Zala Vármegyei Vadászkamara elnöke mondta elő. A vadásszá avatás szertartását Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektor emeritusa végezte. Az ünneplők ezután a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekart követve a Hét Vezér Emlékhelyhez sétáltak. Itt koszorút helyezett el Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, dr. Nádor László, valamint Pálinkás Róbert, a Zala Vármegyei Vadászszövetség elnöke. Ezt követően elhunyt vadásztársaikról emlékeztek meg. Ernszt Tamás és Szélessy György névtábláit Paál Tibor, a vadászkamara sportvadász alelnöke szegezte fel az Emlékfára. Koszorút helyezett el Iványi Tamás, a vadászkamara hivatásos vadász alelnöke.

Keretbe: 2020-ban a Zalai Vadászati Évadnyitóval együtt tartották meg az Országos Vadásznapot augusztus 29-én a Sohollári-völgyben. A rendezvény nyitó ünnepségén a hazai vadásztársadalmat érintő aktualitásokról, valamint a 2021-es vadászati világkiállításról esett szó, amit 1971-et követően, 50 év után ismét hazánk rendezhetett meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában