Az üveggyár tartozása miatt munka nélkül maradtak a somogyiak

Levonult a kaposvári üveggyár építési területéről a legnagyobb alvállalkozó, a Beyner Kft., miután a fővállalkozó már hónapok óta több száz millió forinttal tartozik a cégnek. Barcag Eymen, a Beyner Kft. ügyvezető tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, a tartozás miatt rengeteg magyar család megélhetése került veszélybe.

Zaol.hu

A tartozás mára elérte a 350 millió forintot

Forrás: Sonline

A Sonline közlése szerint az üveggyár csaknem 100 méter magas kéménye szinte teljesen elkészült, a keverőépület és a futószalag, melyen az alapanyagot a kemencékbe juttatják, még javában épül. A munka nagy részében a Beyner Kft. dolgozói is részt vettek. Volt olyan időszak, amikor 260 emberük dolgozott az építési területen. Közülük 150-en kaposváriak és nagybajomiak voltak. Tavaly decemberig gond nélkül zajlott a munka. A fővállalkozó Dogus Csoport azonban elkezdett késni a kifizetésekkel, és egyre több pénzzel tartoztak az alvállalkozónak, a Beyner Kft.-nek. A cég ezért kénytelen volt lecsökkenteni a dolgozók számát először 150-re, végül pedig 100-ra.

– Mindig hitegettek, hogy majd most fizetnek, de nem érkezett meg időben az utalás – mondta lapunknak Barcag Eymen. – A tartozás mára elérte a 350 millió forintot, ennyi a lejárt számlák értéke. Megelégeltem a várakozást, ezért úgy döntöttem, hogy október 12-én elbocsátom a maradék 100 magyar dolgozómat, akik között 70-en helyiek. Erre azért volt szükség, mert nem volt más olyan beruházás, ahol alkalmazhattam volna őket. A Sisecam építési területén pedig nem akartam továbbfoglalkoztatni senkit, mert egy hónap múlva nem tudnám kifizetni őket – tette hozzá a Beyner Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Barcag Eymen elmondta: korábban azt is tervezték, hogy sztrájkot szerveznek és lezárják az üveggyár egész építési területét. Ezt egyébként hivatalosan, ügyvéd segítségével be is jelentették volna a rendőrségen, de a sztrájk végül elmaradt. 

Lassú a pénzmozgás Isztambul és Kaposvár között 

A kifizetési problémával kapcsolatban megkerestük a fővállalkozót is. Ulvi Arslan, a török óriáscég, a Dogus Csoport magyarországi vállalatának építésvezetője elmondta, valóban késtek a kifizetésekkel, emiatt a Beyner Kft. leállt a munkával, mostanra viszont minden zökkenőmentes, ezért ha a cég vissza szeretne térni az építkezésre, akkor megteheti. Ulvi Arslan arról is beszélt, mivel a cég központja Isztambulban van, ezért a pénzmozgás nagyon lassú. Amikor egymillió euró feletti összeget kérnek, ahhoz néha túl sok aláírásra van szükség. Kiemelte, most már tudják, hogy a magyar emberek nem szeretnek várni a pénzre és nem érdekli őket, hogy a kifizetési folyamat és a bankok lassúak. Múlt héten egyébként majdnem kifizették a tartozás a felét a Beyner Kft.-nek. Ulvi Arslan hozzátette, más cégeknek is tartoznak, ők azonban továbbra is dolgoznak, mostanra viszont a terv szerint haladnak a kifizetések. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában