Keszthelyre hétfőn pontyok és süllők, kedden compók és balinok érkeztek

3 órája

Balatoni haltelepítés: az ütemterv szerint

Érkeznek a kopoltyúsok, hétfőn például egynyaras süllők és háromnyaras pontyok kerültek a vízbe. A balatoni haltelepítés várhatóan december közepéig tart.

Péter B. Árpád

A balatoni haltelepítés várhatóan december közepéig tart Fotó: BHNp

A hét elő napján Keszthelyen, az Akvárium apartmanházak kikötőjében 4 087 kilónyi ponty és 300 kilogramm süllő foglalta el új lakóhelyét. Persze, a tó más helyszínein is sorra merülnek alá a kopoltyúsok a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHNp) Zrt. járműveiről. A balatoni haltelepítés folyamatos, kedden például háromnyaras compók és kétnyaras balinok érkeztek Keszthelyre.

A balatoni haltelepítés eredményeként idén is 300 ezer kiló ponty költözik a tóba Fotó: BHNp

 

Balatoni haltelepítés: ütemterv szerint

Hétfőig összesen 116 791 kilogrammot teljesített a BHNp Zrt. a 300 ezer kilós éves pontytelepítési kötelezettségéből. Ezzel kapcsolatban a társaság emlékeztetett, öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen gazdálkodik, s olyan kedvelt fajokat nevel, mint például a ponty, a csuka, a harcsa vagy a süllő. Ezek érkeznek most a Balatonba.

Háromszáz tonna ponty

Az őszi haltelepítés a napokban kezdődött. A BHNp Zrt.-nek a 300 tonna ponty mellett hat tonna süllőt is a Balatonba kell költöztetnie, de emellett is számos faj egyedei kerülnek ilyenkor a tóba. 

– Az ezer hektáron nagyjából ezer tonna halat termelünk, de ennyi nem kell a Balatonba – fogalmazott Szári Zsolt, a BHNp Zrt. vezérigazgatója az őszi lehalászást bemutató videóban, amely felkerült a cég közösségi oldalára.

A pontyok mellett más halfajok is érkeznek a Balatonba Fotó: BHNp

Könnyedén pótolják a halállományt

Leszögezte, könnyedén pótolják a Balaton halállományát, a felesleggel pedig kilépnek a piacra, s jut magyar hal külföldre is. 

– Elértük, hogy sem ivadékot, sem tenyészhalat nem kell vásárolnunk, a teljes vertikumot meg tudjuk termelni a tógazdaságokban. A telepekről csak kifelé megy hal, befelé nem jön – fejtette ki a cég első embere.

Ma már sem ivadékot, sem tenyészhalat nem kell vásárolnia a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek. Fotó: BHNp

A sudárpontyok élete

  • cég fő halfaja a balatoni sudárponty
  • a kis halakat Buzsákon és Öreglakon, úgynevezett keltetőházban állítják elő, s 2-3 hetes korukig itt történik az előnevelés
  • ezután a kis pontyok azokba a tavakba kerülnek, ahol egynyaras méretig növelik őket, majd a már lehalászott tavakba vagy akár a Balatonba érkeznek

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában