Megemlékezés a Megyeházánál

2 órája

Csendes főhajtás az 1956-os forradalom és szabadságharc zalai hősei előtt

A POFOSZ Zala Vármegyei Szervezete, a Zala megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület és Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében tartottak megemlékezést kedden. A zalaegerszegi Megyeháza főbejáratánál lévő emléktáblánál csendes főhajtással tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc zalai hősei előtt.

Antal Lívia

Csendes főhajtással emlékeztek meg 1956 zalai hőseiről a Megyeháza előtt Zalaegerszegen

Fotó: Antal Lívia

A csendes főhajtáson H. Horváth Gyula tolmácsolásában elhangzott, hogy a mai vármegyeháza épületében a fővárosi forradalmi eseményeket követve, 1956. október 28-án alakult meg a Megyei Nemzeti Bizottság, amelynek célja a közigazgatás demokratikus átalakításának megszervezése volt. A kormányhoz felterjesztett követeléseikben többpártrendszert, szabad választásokat, a szovjet csapatok kivonását, szólás- és sajtószabadságot követeltek. A következő napon megválasztották a Megyei Tanács Munkástanácsát, majd a lemondott Zala Megyei Nemzeti Bizottság helyett megalakult a Zala Megyei Forradalmi Tanács. A védelmi feladatok ellátására nemzetőrséget alakítottak.

csendes főhajtás
Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott helyez el koszorút a csendes főhajtáson
Fotó: Antal Lívia

November 4-e hajnalán megindult a forradalom elleni szovjet katonai támadás. E napon Zalaegerszegre, Nagykanizsára is bevonultak a szovjet csapatok, a városi és megyei forradalmi testületek vezetőit letartóztatták, megszállták a középületeket, melyekre november 7-én ismét felkerültek a vörös zászlók.

Csendes főhajtás koszorúzással

Zala Vármegye Önkormányzata 1997-ben helyezett el emléktáblát a Vármegyeháza falán, ahol koszorút helyezett el Pácsonyi Imre és Rétvári Róbert, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnökei és dr. Mester László, Zala vármegye főjegyzője, dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere. A Zalaegerszegi Tankerület képviseletében Kajári Attila tankerületi igazgató és Molnár Katalin gazdasági vezető, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének nevében Zimborás Béla igazgató és Kálmán-Horváth Ildikó társadalmi kapcsolatokért felelős referens koszorúzott. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete képviseletében koszorút helyezett el Paál István elnök és Tóth Árpád alelnök. A POFOSZ Zala Vármegyei Szervezete nevében Kiss Bódog Zoltán elnök, és Pődörné Hajdu Ibolya elnökségi tag koszorúzott a csendes főhajtáson, amellyel az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulójáról emlékeztek meg.

Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala vármegyei szervezetének elnöke tiszteleg az 1956 zalai hőseinek emléket állító tábla előtt
Fotó: Antal Lívia

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában