Rituális szertartás

7 órája

Deák Ferenc és a kiegyezés szülőfaluja - meggyújtották a haza bölcse máglyáját

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc bukását követő időszak, azaz a passzív ellenállás éveit jórészt Zalában töltötte Deák Ferenc, a haza bölcse, aki elmélkedéseivel jelentős mértékben járult hozzá az osztrák-magyar kiegyezéshez, valamint a dualista állam, az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttéhez. Többek közt erre emlékeztek vasárnap este Pusztaszentlászlón, Deák Ferenc máglyájának meggyújtásával.

Gyuricza Ferenc

A helyi dalkör Deák Ferenccel kapcsolatos anekdotákat elevenített fel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A megemlékezést Deák Ferenc születésének 221. évfordulója tiszteletére szervezte meg az önkormányzat, ám az eseményen sokkal több szó esett Deák Pusztaszentlászlóval kapcsolatos történeteiről, anekdotáiról. 

Deák Ferenc
Pusztaszentlászlón vasárnap este emlékeztek Deák Ferenc születésének 221. évfordulójára
Fotó: Gyuricza Ferenc

Deák Ferenc pusztaszentlászlói nyarai 

A haza bölcse a passzív ellenállás éveiben a nyarakat ugyanis sógora, Oszterhueber József pusztaszentlászlói kúriáján töltötte, gyakran fogadva ott látogatókat, akikkel a politikáról is rendszeresen szót ejtett. Miután Deák 1965 húsvétján újra színre lépett híres írásával, amelyben megfogalmazta a kiegyezés szándékát, ezek a látogatások még gyakoribbá váltak, hiszen tanácskozások, egyeztetések fontos színtere lett a kúria. Néha valóságos futárszolgálat működött Pusztaszentlászló és Bécs között. 

A máglyagyújtás eredete

Deák a pusztaszentlászlói nyaraktól október közepén-végén egy sajátos rítussal búcsúzott. A történetírók szerint a hegyen, az ottani pincék szomszédságában hatalmas máglyát rakatott, majd azt saját kezűleg meggyújtva jelezte, hogy visszatér a fővárosba, ahol rendszerint májusig maradt. 

Deák Ferenc máglyáját Kaj István polgármester gyújtotta meg a vasárnapi megemlékezésen
Fotó: Gyuricza Ferenc

Virágzó, gyarapodó állam

Deák Ferenc máglyájának újbóli meggyújtását megelőzően Kaj István polgármester köszöntötte a vasárnap esti program résztvevőit, majd Bata Hajnalka, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke szólt a jelenlévőkhöz, az új hagyomány megteremtésének szándékát méltatva. Deák Ferenc történelmi jelentőségét Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője ismertette, kiemelve azt is, hogy a XIX. század második felében a kontinens középső részén egy virágzó, gyarapodó állam jött létre, s ennek feltételeit a kiegyezés teremtette meg. Deákkal kapcsolatos további anekdotákat a helyi dalkör mutatott be, míg végezetül sült gesztenyével, és a község egyik képviselője, Szilvai Géza jóvoltából Deák kiflivel és Deák kuglóffal kínálták a jelenlévőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában