Szombaton 31. alkalommal rendezték meg a hagyományos söjtöri programot, 345 résztvevővel

2 órája

Deák Teljesítménytúrák: újabb részvételi rekord

Teljesen váratlanul nagy részvételi rekorddal zárult a szombati Deák Teljesítménytúrák Söjtör térségében: a harmincegyedik alkalommal megrendezett programon 345-en vettek részt.

Varga Andor

A söjtöri Öreghegy madártávlatból, a Deák Teljesítménytúrákon a rajt és a cél helyszíne

Fotó: Pezzetta Umberto

Előzetesünkben olvashatták, hogy a Deák Teljesítménytúrák jelentős változásokkal lépett a negyedik évtizedbe, melyek közül a legfontosabb az volt, hogy megszűnt a leghoszabb, 70 kilométeres táv. A történtek pedig azt mutatják, a szervezők nem kalkuláltak rosszul.

deák teljesítménytúrák
A Deák Teljesítménytúrák lebonyolításában idén budapesti természetjáró barátok is segítettek: balról Toplak József, jobbra a vendég pontőrök egyike, Horváth Krisztián
Fotó: ZH

- Ismét kiváló volt az időjárás, szerintem elsősorban ennek volt köszönhető az újabb rekord - vélekedett a program szervezője, Toplak József. - A részletes adatok ismét azt támasztották alá, hogy a hosszabb távok iránt csökken az érdeklődés (55 kilométeren 12, 40-en pedig 4 túrázó indult), miközben a természetjárás népszerűsége növekszik, hiszen a 30-as kihívást 39, a 20 kilométerest pedig 290 ember választotta. Ez némi eltérést mutat az országos tendeciákhoz képest, a mozgalomban ugyanis van egy igen jelentős réteg, akik hétről hétre százas kihívásokat teljesítenek, de ők valamiért itt Zalában nem jelennek meg. Az viszont nagy öröm, hogy a rövidebb távokon ilyen sokan voltak.

A változás a rendezők szempontjából nagy könnyebbséget jelentett: korábban általában este 11 óra is elmúlt, míg az utolsó teljesítők célba értek, idén azonban a szokottnál jó négy órával korábban zárni lehetett a rajt/célt, az önkormányzat Öreghegyi vendégházában.

Deák Teljesítménytúrák lesz jövőre is

- Ezzel együtt az ellenőrzési pontokkal kapcsolatos problémák megmaradtak - folytatta Toplak József. - Egy megbízható segítőm a túra előtti héten balesetet szenvedett és kiesett, ez pedig felborította az elképzeléseket. Végül az önkormányzat segítségével sikerült megoldani a problémát, a családsegítő és a védőnő, valamint öcsém apósa ugrott be, ők vitték a legfontosabb pontot a pusztaszentlászlói Újhegyen. Látható, hogy egyetlen váratlan esemény milyen felfordulást tud okozni, ez mutatja, hogy kevesen vagyunk, ezen dolgoznunk kell.

Mert Deák Teljesítménytúrák lesz jövőre is, hasonló időpontban, ilyen részvételi rekord után hogyan is lehetne abbahagyni...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában