A Zalaegerszegi Egyetemi Központ szervezte

2 órája

Emlékfutás: az 1956-os városi emlékhelyeknél rótták le tiszteletüket (videóval)

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központban sokan összegyűltek október 21-én este, hogy futva felkeressék az 1956-os forradalom és szabadságharc városi emlékhelyeit. Az emlékfutás rajtja pontosan 19.56 perckor hangzott el, és mintegy 5600 métert tettek meg a futók.

Antal Lívia

Az emlékfutás résztvevői valamennyi ’56-os zalaegerszegi emlékhelyet felkerestek

Fotó: Antal Lívia

Az emlékfutást nyolcadik alkalommal szervezte meg a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ azzal a szándékkal, hogy ébren tartsák azt a lelkületet, és tisztelegjenek azon értékek előtt, amelyeket 1956-ban az egész magyar nép, köztük a budapesti műszaki egyetemisták képviseltek, mondta el dr. Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, oktató, az emlékfutás szervezője.

emlékfutás
Az emlékfutás előtt Béres Katalin idézte fel a zalaegerszegi eseményeket. Mellette jobbra dr. Palányi Ildikó PhD és dr. Bérces Edit
Fotó: Antal Lívia

Emlékfutás az ’56-os zalaegerszegi események felidézésével

1956-ot a történelemkönyvek úgy tanítják, mintha csak Budapesten történtek volna az események, holott a forradalom vidékre is kiterjedt. Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmúzeológusa az emlékfutás rajtja előtt a Petőfi-szobornál tartott rövid ismertetőt. Elmondta, Zalaegerszegen október 26-án elsőként a Csány-szakközépiskola, a Zrínyi-gimnázium és a Teleki Blanka Tanítóképző diákjai mozdultak meg, akik például a felszabadulási emlékmű ledöntésével ugyanazt a koreográfiát követték, mint a fővárosi forradalmárok. Előadásában megemlékezett az áldozatokról is. Az Ady utcai pártbizottság épületénél, amely ma a Zalai Hírlap szerkesztősége, a tömeg felosztásakor lövések dördültek el, amely során Telenkó János honvéd és Németh Imre, a Tejipari Vállalat sofőrje az életét vesztette. 

Szabadság, igazság, emberi méltóság 

Az 1956-os emlékfutás fővédnöke, dr. Palányi Ildikó PhD, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ dékánja is köszöntötte a futókat. Kiemelte, hogy a kampuszon a fiatalokra koncentrálva ugyanúgy érték a szabadság, az igazság és az emberi méltóság, mint 1956-ban volt. 

A Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület, a Zalatriatlon, a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ, a Mindszenty József Gimnázium és Kollégium, a Zrínyi Miklós Gimnázium, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház és több egyesületen kívüli futó vett részt az emlékfutáson. Elsőként a Göcseji temetőben lévő 56-os kopjafánál tisztelegtek a hősök emléke előtt, majd Szerencsés Rudolf tanár úr, a Városi Forradalmi Tanács utolsó elnöke emléktábláját koszorúzták meg a Mindszenty-iskolánál. Innen folytatták útjukat, felkeresve valamennyi ’56-os emlékhelyet a városban, ahol gyertyát gyújtottak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában