A Magyar Honvédség 175 évét felölelő kiállítás látható a Honvéd Kaszinóban

2 órája

Hadtörténelem: szakmai konferencia és tárlat

Hadtörténelem és biztonságpolitika címmel tartottak szakmai konferenciát hétfőn a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. A hadtörténelem témaköréhez kapcsolódóan 175 éves a Magyar Honvédség címmel november 3-ig fotókiállítás nyílt az intézmény galériájában.

Benedek Bálint

A hadtörténelemmel foglalkozó előadások előtt Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója szólt a közönséghez. Elmondta: a vándorkiállítás a Honvéd Kulturális Egyesület jóvoltából kerülhetett a Honvéd Kaszinóba. Rajtuk kívül együttműködő partnereik voltak a Zalai Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Nagykanizsai Honvéd Egyesület.

hadtörténelem
A nagykanizsai Honvéd Kaszinóban hadtörténelem és biztonságpolitika címmel tartottak konferenciát, melyen prof. dr. Padányi József érdekes előadását hallgathatta meg a közönség
Fotó: Szakony Attila

Hadtörténelem: emléket állít a város katonamúltjának

– Nagykanizsa múltja, jelene és jövője ezer szállal kötődik a honvédséghez, sokan a városban töltötték sorkatonai szolgálatukat – mondta beszédében Horváth Jácint polgármester. – Jó érzés, hogy egy ilyen nívós vándorkiállítás helyszíne lehet Nagykanizsa. A hadtörténelem és biztonságpolitika több izgalmas előadást tartogat, az ismeretanyagok pedig ebben a körben célba érnek. Az önkormányzat pedig azon dolgozik, hogy a város katonamúltjának mielőbb emléket állítson.

Változatos előadások

A programok között prof. dr. Padányi József nyugállományú vezérőrnagy Az éghajlatváltozás hatása a biztonságra címmel tartott előadást, dr. Hausner Gábor nyugállományú alezredes Perjés Géza hadtörténetíró és katona életét elevenítette fel. Míg dr. Négyesi Lajos ezredes a Zrínyi-kultusz ébredése a 19. század elején című beszámolójára figyeltek a résztvevők. A nagykanizsai Halis-könyvtárból Benke Dániel könyvtáros a bibliotékában elindult élő történelem teaház küldetéséről beszélt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában