Kettős ünnep a zalai településen

2 órája

Újratelepítés: 300 évvel ezelőtt született újjá Pókaszepetk

Pókaszepetk a török hódoltság következtében hosszú időre elnéptelenedett. Újratelepítése 300 évvel ezelőtt, 1724-ben kezdődött meg Festetics Kristófnak köszönhetően. A jubileum alkalmából az önkormányzat emlékoszlopot állíttatott, amelyet ünnepség keretében avattak fel kedden.

Antal Lívia

Az újratelepítés 300. évfordulójára állíttatott emlékoszlopot Tóth András, Pókaszepetk polgármestere és Rétvári Róbert, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke leplezte le

Fotó: A szerző

Az újratelepítés idején még két faluból, Szepetkből és Pókafából állt a település. Az első telepesek 1724-ben érkeztek, idézte fel Tóth András polgármester, hozzátéve azt, hogy bátorságuk és kitartásuk alapozta meg Pókaszepetk mai arculatát, hagyományait és értékeit. Gyönyörű vidéket hagytak örökül, amelynek köszönhetően nemzedékek építhették tovább a falu jövőjét. Pókaszepetk történelme nemcsak a múlt eseményeinek sorozata, hanem a mindenkori itt élők kitartásának tanúbizonysága, hangsúlyozta a polgármester.

Az újratelepítés jubileumán tartott ünnepségen a Festetics Kristóf Általános Iskola kórusa adott műsort 
Fotó: A szerző

Újratelepítés és egyesítés hozta létre a mai Pókaszepetket

Vikál Tibor tanár, helytörténész felidézte, hogy Festetics Kristóf nyolc gazdacsaládot telepített ide, akiknek nevét egy 1728-as birtokösszeírás őrzi. Mint mondta, a telepes családoknak kemény munkát kellett végezni a bozótos, cserjés, árvizekkel sújtott területet megművelése során. Elszántságuk eredménye napjainkban az is, hogy Pókaszepekt 81. születésnapját ünnepelheti október 23-án, a nemzeti ünnepen. Szepetket és Pókafát 1943-ban ezen a napon egyesítették.

Emlékoszlop leleplezése, áldás és koszorúzás

Az ünnepségen Felföldiné Gerencsér Krisztina tanárnő vezette iskolai kórus adott műsort. Az újratelepítés tiszteletére állíttatott emlékoszlopot Tóth András, Pókaszepetk polgármestere és Rétvári Róbert, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke leplezte le. Szalontai István Balázs plébános áldását követően koszorúkat helyeztek el a polgármester hivatal előtt felállított emlékhelynél. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában