Csináljuk okosan, nem mindenkinek ajánlott ugyanaz a módszer

2 órája

Időszakos böjt, aminek „mellékhatása” a fogyás

Fittnek, karcsúnak és egészségesnek lenni, ez mondhatni mindannyiunk álma. Az utóbbi időszakban egyre jobban elterjedt egy diétatípus, az időszakos böjt, aminek természetesen egyszerre vannak támogatói és ellenzői. Monori Krisztina dietetikussal közösen arra kerestük a választ, hogy az időszakos böjt kinek ajánlott, hogyan lehet helyesen kivitelezni, hogy ne ártsunk magunknak.

Mozsár Eszter

Többféle verziója van annak, hogy mikor van nyitva az étkezési ablak

Fotó: Internet

Bevallom, ötven feletti nőként azért már elgondolkodik az ember azon, hogy miként faragjon le a haskörfogatból, aminek kialakulásában egyre inkább a hormonok is szerepet játszanak. Bagoly típus lévén bátran próbáltam ki a 8-16 órára osztott időszakos böjt típust, ami azt jelenti, hogy a nap megadott időszakában 8 órán keresztül lehet étkezni, azaz „nyitva az étkezési ablak”, s a fennmaradó 18 óra alatt tisztul, regenerálódik, méregtelenít a szervezet. Ekkor csak folyadékot iszunk: bármilyen kalóriamentes italt, például vizet, cukrozatlan teát, tej és cukor nélküli kávét. Bagoly típusként nekem nem okoz gondot kihagyni a reggelit, ám egy pacsirta típus lehet jobban jár, ha inkább reggelezik és a késői vacsoráról mond le. Az eredmény egyébként mínusz öt kilogramm és a csípő, derék, mell vonalában mínusz öt centiméter három hónap alatt az esetemben.

időszakos böjt
Monori Krisztina zalaegerszegi dietetikus szerint nem mindenkinek ajánlott az időszakos böjt
Fotó: Pezzetta Umberto

Monori Krisztina dietetikus arról szólt először, hogy a böjt több ezer éves múltra tekint vissza, aminek egyrészt vallási gyökerei vannak. Az utóbbi éveken került ez a téma az orvostudomány és a egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek fókuszába. A tanulmányok azt támasztották alá, hogy a böjt hatására felgyorsulhat a sejtregeneráció. Ha 10-14 órán keresztül nyugalomban van a bélrendszerünk, már az önmagában jótékony hatású.

Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a jó

- Ez azért történik, mert az éhezés során egy sejtben azok a folyamatok aktivizálódnak, amikor a sejt méregtelenítő rendszere elkezdi először a felszaporodott káros anyagot megemészteni, elfogyasztani – felelte Monori Kriszta. - Ezzel egy időben a fitneszipar is felkapta a böjtölést, mint diétás eszközt. Az időszakos böjtnek nagyon sokféle formája terjedt el, attól függően, hogy hány óráig vannak nyitva azok a bizonyos étkezési ablakok. Így lehet akár 10-14, 12-12, 16-8 órás változata a koplalásnak. Időközben azt is megfigyelték, hogy melyik a jobb étrend: egy sima, időbeni kalóriakorlátozásos diéta vagy a 8-16 órás időablakos keret. Figyelembe kell venni azért azt, hogy a nők hormonrendszere másképpen működik. Egy pajzsmirigybetegségben vagy hormonális egyensúlytalansággal, evészavarral küzdő nőnek egyáltalán nem javasolt a 8-16 órás módszer. Ennek a böjtnek is az a tanulsága, hogy egyénre kell szabni, hiszen nem mindenki életére adaptálható és nem mindenki bírja. Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy melyik kevésbé stresszes a testnek.

időszakos böjt
Az időszakos böjthöz fegyelem kell, de ne legyen stresszes a diéta
Forrás: Femina

Az időszakos böjt elősegítheti a sejtregenerálódást

Összefoglalva: az időszakos böjt annak az egészséges embernek ajánlott, aki így szeretné a sejtet regenerálni, illetve kicsit fogyni. A nők azonban figyeljenek a megfelelő kalóriabevitelre. A változó korú nőknél a 12-12 forma is jelentős előnyökkel bír. Ami egyébként mindenkinek jót tesz, hiszen a nap felében nyugalomban van az emésztőrendszer. Monori Kriszta inkább a férfiaknak ajánlja a 8-16 órás változatot.

- Mindenképpen kerülje az időszakos böjtöt az, aki terhes, szoptat, több műszakban dolgozik, bizonyos betegségekkel küzd, olyan gyógyszereket szed, amit éppen étkezésnél, annak környékén kell bevenni. Gyermek se böjtöljön így – felelte a szakember. - Mindent összevetve akár az időszakos, akár a kalóriamegvonásos vagy egyáltalán a más köntösbe bújtatott, másképp nevezett böjtnek nagy előnye, hogy leszokunk a felesleges, egészségtelen nassolásokról.

Amikor célszerű segítséget kérni

A dietetikus hozzátette, a divatos diétákkal az a baj, hogy sokan körültekintés nélkül állnak neki, majd később szakembernek kell helyrerakni a kisiklásokat, a káros szokásokat, hibákat. Ha valaki mégis az időszakos böjt mellett dönt, akkor mire figyeljen?

- Az időszakos böjtön belül is érdemes egy étkezési ritmust kialakítani, tehát abban a nyitott időablakban a tápanyagcsoportokat megfelelően vigyük be. Például a 8 órás időablakba 2-3-szori étkezés fér bele. Nagyon fontos figyelni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű legyen a fehérje, a szénhidrát, a zsír. Napi kétszeri étkezésnél nagyon nehéz bevinni a megfelelő mennyiségű fehérjét, tehát erre különösen figyelni kell, hiszen ezzel védjük az izomzatot. Minden egyes böjttípusnál ugyanúgy figyelni kell az egészséges étrendre. Ne készételeket, tortát együnk, hanem egészséges alapanyagokból készült ételeket, friss zöldséget, gyümölcsöt. Az időszakos böjt abban nagyon hatékony, hogy leszoktat a nassolásról, ami miatt egyébként egész nap magas az inzulinszint. Mai világunkban sajnos mindenhol szembejön velünk az étel, a szemünk sokszor éhesebb, mint a szánk a sok reklám miatt. Ez a nyakon felüli éhség. Egykor a túlélésünket segítette az úgynevezett takarékos gén, de egy ilyen élelmiszergazdag környezetben már káros. Magyarországon sajnos nagyon sok a cukorbeteg, ami főképpen a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás eredménye. A böjt már önmagában tudatosabbá, fegyelmezettebbé teszi az embert, s kihagyja a káros dolgokat az ételéből, így az életéből is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában