Olvasóink véleménye

2 órája

Több reakciót vártunk

A héten több cikket is publikált hírportálunk, melyben az újraélesztés fontosságáról írtunk. Október 16-án tartják ugyanis az Újraélesztés világnapját, ehhez kapcsolódóan pedig a vármegye több településén rendeztek figyelemfelhívó programot. A héten arról is megkérdeztük olvasóinkat, hogy szükség esetén tudnának-e segítséget nyújtani.

Pásztor András

Egy laikus által végzett újraélesztés is jelentősen növeli a túlélés esélyeit

Forrás: ZH Archívm

Ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallani, hogy több hozzászólásra számítottunk, már csak azért is, mert a statisztikai adatokból az látszik, hogy Magyarországon évente közel 24 ezer hirtelen szívleállás történik, azaz 25 percenként összeesik valaki az utcán. Ha nem érkezik időben a segítség, akkor szinte a nullával egyenlők a túlélés esélyei, azonban, ha valaki 4-5 percen belül megkezdi az újraélesztést, képes életet menteni.

újraélesztés
Nagykanizsán, az Erzsébet téren szerdán bárki kipróbálhatta az ambu-babákon az újraélesztést
Fotó: ZH Archívum

Újraélesztés - olvasóink is segítenének

- Ha valaki segíteni akar a másiknak, azt a helyzet megadja, hogyan és mit csináljon. Csak akarni kell... - írta egyik olvasónk, aki vélhetően arra utalt, hogy még egy laikus is képes tárcsázni a 112-es segélyhívót, és az utasítások alapján elkezdeni a mellkasi kompressziót.

Ha sürgős, vagy nem látható belső esetleg gerinc sérülés, azonnal mentő. Különben beteszem a kocsiba, irány a sürgi - írta hozzászolásában valaki.

Pozitív példa

Természetesen olyan kommentelő is akadt, aki már kapott segítséget. Az ő története pozitív véget ért.

- Kerültem már ilyen helyzetbe alanyként! De segítettek rajtam! Az úttesten hazafele a vízelvezető árokba kötöttem ki, elájultam egy elektromos mopeddel közlekedve! De aki jött utánam kis teherautó munkásokkal?! Ők megálltak, segítettek kiszedni az árokból, arra magamhoz tértem! Emberfüggő sajnos! Aki akar biztos segít! - írta olvasónk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában