A keszthelyi Fő téri templom búcsúját gazdag programmal ünneplik

3 órája

Amíg szívem dobog – jótékonysági hangverseny Pitti Katalinnal

A templombúcsú alkalmából Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is fellép a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templomban szombaton este. A jótékonysági hangverseny bevételét az orgona felújítására fordítják.

Péter B. Árpád

A jótékonysági hangverseny vendégei Pitti Katalint is hallhatják szombaton

Fotó: ZH

A 19 órakor kezdődő programon az érdeklődők láthatják és hallhatják a Prima-díjas érdemes és kiváló művész mellett Hegedűs Valér zongora- és orgonaművészt, valamint a Salve Regina Kórust. A jótékonysági hangverseny kapcsán C. Tóth Zoltán, a templom orgonistája s karnagya felelevenítette, október 8. a Magyarok Nagyasszonyának ünnepe.

jótékonysági hangverseny
A templom búcsúját szombaton koncerttel, vasárnap szentmisékkel ünneplik a Fő téri templomban 
Fotó: Halász Gábor

Jótékonysági hangverseny, a Szűzanyát dicsérve

– A magyar Millennium idején, 1896-ban a keszthelyi születésű Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek kérésére XIII. Leó pápa engedélyezte a Magyarok Nagyasszonya ünneplését, amelynek az idők során október második vasárnapja s szeptember 12. is volt a hivatalos dátuma, de 1984-től október 8-án tartják, ahogyan X. Pius pápa idején is – mondta el C. Tóth Zoltán.

Az orgona javítását támogatják

Ezen a búcsúi hangversenyen főként Máriát dicsérő művek csendülnek fel a Fő téri templomban. Az orgonista-karnagy hozzátette, a koncertre a belépés díjtalan, de a templom orgonájának javítására szívesen fogadnak adományokat. Az előadók tiszteletdíjukat is erre a célra ajánlják fel.

A jótékonysági hangverseny során fellép a Salve Regina Kórus is, C. Tóth Zoltán vezényletével
Fotó: ZH

Amíg szívem dobog, Szűz Mária

C. Tóth Zoltán szinte napra pontosan 18 esztendeje szolgál a Fő téri templomban, s a templombúcsút mindig hangversenyekkel, illetve közös éneklésekkel ünneplik: közvetlenül az ünnepi szentmise előtt a régi Mária-énekeket a hívekkel együtt adja elő a Salve Regina Kórus. Ilyenkor rendre elhangzik az Ó, Nagyasszony, nemzetünk reménye, illetve az Amíg szívem dobog, Szűz Mária című dal is. A 10 órai szentmisén pedig az ünnep énekei csendülnek fel, mint például a vármegye búcsús dala, a Dombos Zala.

A vágyból valóság lett

– Hálás vagyok, hogy e templomba vezetett a Jóisten, 18 évvel ezelőtt – fogalmazott lapunk kérdésére C. Tóth Zoltán. – Pont a 18. születésnapomon játszottam a Helikonon, s aranydiplomát kaptam. A koncert végeztével elbúcsúztam a templomtól, s vettem egy mély lélegzetet arra gondolva: milyen jó lenne, ha egyszer itt orgonista lehetnék. Ez a vágyam megvalósult, s azóta is hálás vagyok azért, hogy itt lehetek, az ország egyik legrégibb gótikus templomában, kiváló akusztikai körülmények mellett, kitűnő zenész kollégáimmal együttműködve. 

Keszthelyi Stabat Mater

C. Tóth Zoltán két kiváló szerzeményt is jegyez a Szűzanyával kapcsolatban. A Missa Salve Regina és a keszthelyi Stabat Mater már számos templomban, s hangversenyteremben felcsendült, az ország határain kívül is.

A templombúcsú programja

  • október 5., szombat 19 óra: búcsúi hangverseny Pitti Katalinnal, Hegedűs Valérral és a Salve Regina Kórussal, amelyet C. Tóth Zoltán vezényel, orgonán kísér Pusztainé Puskás Zsuzsanna
  • október 6., vasárnap 8:30: ünnepi szentmise, amelyet Solymos András káplán mutat be
  • október 6., vasárnap 10:00: ünnepi nagymise, amelynek főcelebránsa Földi István plébános, c. esperes lesz

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában