Így látják olvasóink a nejlonzacskóban kidobott kiskutyák ügyét

3 órája

"Szívesen bezacskóznám a fejét..., csak 5 percre!" - népharag zúdult az állatkínzóra

Komoly indulatokat váltott ki olvasóinkból a hír: valaki Söjtör és Tófej között egy elhagyatott földúton nejlonzacskóban dobott ki tizenkét 5-8 hetes kiskutyát. A kommentelők többsége "hasonló jókat" kíván az elkövetőnek, persze olyanok is vannak, akik próbálnak reális magyarázatot találni a tettre. De az nem nagyon van...

Varga Lívia

A 12 kidobott kiskutya már biztonságban van, ideiglenes befogadóhoz kerültek

Fotó: Facebook/Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület

"Alig tudtam ezt most elolvasni, sírni tudtam volna, ilyen mocskos embert én is zsákba raknék", írta egyik olvasónk a kidobott kiskutyákról szóló cikkünket olvasva. A többség azonban ennél jóval szókimondóbb volt. Van, aki a legdurvább megtorlást emlegetve egyenesen a tettes halálát kívánta, más nem rejtette véka alá, hogy legszívesebben súlyos sérüléseket okozna neki, a veréstől sem visszariadva, de olyan komment is érkezett, miszerint az elkövetőnek volna a szeméttelepen a helye...
Van viszont, aki törvényes keretek közt maradna: "ahány kiskutya, annyi év börtön". "Kevés" - válaszolt valaki. "30 év alaphangon", olvasható egy másik "ítélet". Az idealisták a karmában bíznak, s abban, hogy "visszakapja ezt az élettől". Valaki pedig még előbbre tekint: az "ilyen ember öregségére ugyanezt érdemli".

kidobott kiskutyák
A kidobott kiskutyák közül a barnák malinois keveréknek látszanak, a feketékről egyelőre nem tudni...
Fotó: Facebook/Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület

Voltak, akik általánosabb síkra emelték a problémát: "Micsoda hülye, beteg emberek. Még a saját gyerekeiket is bántják, megölik... állat, ember, mindegy ezeknek... csak pusztítanak..." S érkezett a konklúzió: "Az emberiség érik a pusztulásra".

 "Ilyen hülyeséget ne írjál ki"

Jöttek jó tanácsok is, mit kellett volna e szörnyű tett helyett tennie a tulajdonosnak. Ahelyett, hogy kidobta szegényeket, el is ajándékozhatta volna őket. Más felmenti az egykori gazdát, mondván: "Nem tudta, mit kell tennie". Erre persze rögtön jött a válasz: "Ilyen hülyeséget ne írjál ki, egy épelméjű embernek tudnia kell."

Ez lenne a probléma gyökere?

Volt, aki próbálta felfejteni a probléma gyökerét: "Drága az ivartalanítás, aztán ha megvan a baj, ez a megoldás rá... Tudom én jól, hogy a dokinak is költség, de valamit ki kéne találni, hogy az ivartalanítás ingyen legyen mindenkor mindenkinek. Megszűnne a kidobott kutya probléma." Persze ez a felvetés sem maradt válasz nélkül: "Higgye el, ha segítséget kér valamelyik egyesülettől, segíteni fognak az ivartalanításban anyagiakban is." Erről egyébként mi is írtunk az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala Facebook-posztjára hivatkozva: amennyiben a rászorulók orvosi segítséget, anyagi támogatást kérnek szuka kutyájuk ivartalanításához, bármelyik szervezetet is keressék meg ezzel a vármegyében, biztosan nem utasítják el őket.

"Majd megöli, vagy kidobja"

"...kéne egy apparátus, ami ellenőrizné, hogy az állat ivartalanított-e. Erre meg nincs pénz. A gazdák nagyobb százaléka tojik rá. Majd megöli, vagy kidobja...oldja meg más! Akit meg sikerül elkapni, semmi komoly, egy kis ejnye-bejnye büntetés! Akkora pénzt vágnék a nyaka köré, hogy belerokkanna" - vetett fel egy újabb, valós problémát egyik hölgy olvasónk.

"Istenem, mi történik itt?"

"Nem az a kérdés mi vitte rá erre a tettre. Az a kérdés jobb, hogy miért nem vitte be egy állatmenhelyre!" - vetette fel egy hozzászóló. S persze felmerültek az örök kérdések is: "Akkor mi a ...-nak neki kutya, ha ilyet csinál?!" És a másik: "Istenem, mi történik itt?"

Egy vödör és egy kanál víz...

De nemcsak a kölykök egykori tulajdonosa váltott ki indulatokat, hanem rögtön az első kommentelő is (azóta, valószínűleg a rá zúduló népharag miatt, törölte hozzászólását, így az idézet nem szó szerinti), szerinte ugyanis egy vödör víz is megoldást jelenthetett volna... "Szégyellje magát" - utasította rendre egy hölgy, egy férfi a kommentelővel tenné ugyanezt, "egy kanál vízben"...

"Ezt ti sem gondolhatjátok komolyan"

Aztán valaki próbált rendet teremteni: "Nagyon gáz, amit az első kommentelő ide durrantott kezdésnek… de most ti nem érzitek magatokat egyformának vele?! Mert most ugyanazt nyomjátok, mint ő! Egy embernek… az állatok felé (is) nagyon durva ilyet írni, no de egy embernek… ezt ti sem gondolhatjátok komolyan… ez benneteket ugyanúgy minősít, ha nem jobban… szégyenletesek vagytok, vele együtt…" 

Kidobott kiskutyák - nyomuk kell, hogy legyen

Egy hölgy pedig pragmatikusan csak ennyit írt: "Osztva, osszátok SOS. Bízzunk benne, hogy ez a féreg előkerül." S valóban, ez a legtöbb, amit tehetünk: minél nagyobb hírverést csinálni a tettből, mert szinte kizárt, hogy két vemhes kutyát a környék, a szomszédok előtt titokban lehetne tartani... Ráadásul nem ölebekről van szó, az egyik alom malinois keveréknek látszik (közepes méretű, rövid szőrű belga juhászkutya)...

202111018_Igazi energiabomba_Nyiregyhaza_HA_KM
Így néz ki egy felnőtt malinois, a barna kiskutyák anyja valószínűleg hasonlít rá...
Fotó: Csáki Alexandra / Forrás: Kelet-Magyarország

A kölykök egyébként a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület gondozásába, ideiglenes befogadóhoz kerültek, az elkövetőt az állatvédők és a rendőrség is keresi. Aki tud róla bármit, 100 ezer forint nyomravezetői díjat kaphat, sőt: akár 130-at, egy kommentelő ugyanis megtoldotta az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala és a söjtöri önkormányzat által felajánlott 50-50 ezer forintot, azt persze nem tudni, mennyire gondolta komolyan...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában