Szabó Szilárd: "A Nyugat is csak ámulva figyelte a magyarok szabadságharcát"

3 órája

A magyar nem eltaposható nemzet

A magyar lélek nem árucikk, a magyar lélek szabad, ezért nem eltaposható, kerékbe nem törhető, a függetlensége és szuverenitása nem alávethető – fogalmazott Szabó Szilárd, a nagykanizsai Fidesz frakcióvezetője a párt '56-os emlékkertben tartott 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett főhajtásán kedden. Hozzátette: a nyugat is csak ámulva figyelte a magyarok szabadságharcát, de mint oly sokszor, segíteni elfelejtett.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Szabó Szilárd úgy folytatta: mi magyarok 1956 örökösei vagyunk, mi Árpád vére, Mátyás leleményessége, Deák bölcsessége és a pesti srácok bátorsága vagyunk, akik újra nemet mondanak az alávetettségre, amit elvár az a nyugat, amely végignézte ’56-ban a magyar nép haláltusáját.

magyar
Nagykanizsán az '56-os emlékkertben tartotta az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett főhajtását a Fidesz Magyar Polgári Szövetség. Koszorút helyezett el, balról: Balogh László önkormányzati képviselő, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bata Hajnalka, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Szabó Szilárd
Fotó: Szakony Attila

Mi, magyarok továbbra sem tűrjük...

– Az ő lelketlenségük, csak pénzt és érdeket ismerő mohóságuk ma újra válságot teremtett, amire nekünk is választ kell adnunk – fogalmazott. – És a mi válaszunk csak ’56-os lehet; az, hogy a szabadságunk és a függetlenségünk nem eladó. Hiába a Brüsszel által kijelölt köztörvényes helytartó, a büntetés és a kettős mérce, mi, magyarok, továbbra sem tűrjük, ha megmondják, hogyan kell élnünk, hogy szolgaként tekintsenek ránk. Mert Magyarország egy sziget, a béke erős sziklája, és bármekkora a körülötte dühöngő robaj, mi újra és újra megvédjük a saját érdekünket, szuverenitásunkat és a szabadságunkat.

A mi házunk, a mi várunk

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: legyen akár Moszkva és Rákosi, legyen akár Brüsszel, a mi házunk a mi várunk, ahol nem mondhatják meg, hogy kivel és hogyan éljünk, senki ne tanítsa nekünk, hogy mi a szabadság és mi a jogállamiság.

Európa sem ugyanúgy létezne

– A hősies szembeszállás jelenti magyarnak lenni – mondta. – Mi ezt képviseljük a világban, ez azonosít minket és különböztet meg másoktól. Azt kell újra és újra tudatosítanunk, hogy nélkülünk, 1956 nélkül a világ sem lenne ugyanaz, és Európa sem ugyanúgy létezne, ahogy az méltó hagyományaihoz. Akkor is ütöttek minket ezért, most is ütnek érte.

A műsorban rövid megemlékezést hallhattak a fáklyát tartó emlékezők a Piarista-iskola tanulóitól, majd a pártok és különféle szervezetek koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában