Zajlik a begyűjtés és a felvásárlás a Zalaerdő Zrt.-nél

2 órája

Makkgyűjtés: Hol? Hogyan? Milyen szabályok mentén?

Az ősz nem csak a gomba, a gesztenye, csipkebogyó és egyéb erdei gyümölcsök szedésének ideje, hanem a legfontosabb erdei termék, az erdei magféleségek, és azon belül a tölgymakk hullásának, begyűjtésének és felhasználásának időszaka is. A makkgyűjtés ideje novemberig is eltarthat, de nem mindegy, hogy hol és hogyan szedjük.

Korosa Titanilla

A makkgyűjtést többnyire a Zalaerdő Zrt. dolgozói végzik

Fotó: Józsa Tamás

A sikeres erdősítések alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű szaporítóanyag álljon rendelkezésre. Ehhez évente több száz mázsa makkra van szükség. A Zalaerdő Zrt.-nél október elején indult a makkgyűjtés és a makkfelvásárlás.

A makkgyűjtés után a csírázási százalékot metszési próbával állapítják meg 
Fotó: Steyer Edina

- Ebben az évben, a vegetációs időszak elején, áprilisban láttuk már, hogy jó a virágzás és a terméskötődés, ebből tudtunk következtetni a tölgymakktermés mennyiségére – tudtuk meg Babics Istvántól, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési előadójától. - Bár a tölgy-csipkéspoloska károsítása is szerepet játszhat ebben, hisz legyengíti az állományokat. Emiatt alacsonyabb lehet a termés mennyisége, de idén egészen jó volt az áprilistól júniusig tartó időszak, bőven volt csapadék, és ennek következtében jó lett a makktermés, főként a kocsányos tölgyet nézve. A tölgymakk szeptemberben kezdett hullani, és várhatóan ez eltart novemberig. A makkgyűjtés erre az időszakra tehető. Ezt megelőzően erdészetenként felmértük, hogy a termés függvényében milyen mennyiségre van igény.

A makkgyűjtés szabályairól tájékoztatnak az erdészetek

A makkgyűjtés szabályokhoz, engedélyekhez kötött. Ezeket is ismertette Babics István.

- Csak azokban az erdőkben lehet tölgymakkot gyűjteni, ahol az erdészeti társaság engedélyezi – folytatta. – Október elejétől indult a Zalaerdő Zrt. erdeiben a tölgymakk gyűjtése, s ez minden évben addig tart, amíg a tervezett mennyiséget össze nem gyűjtik. A lehulló makk egy része kerül csak zsákokba, a többire szüksége van az erdőnek, hisz ebből táplálkozik a vad, illetve a természetes felújító vágásokban lehulló makkot sem szabad gyűjteni, mert a következő évben ott már maguktól kelnek a magonccsemeték. Ez ajándék, hisz ezeken a területeken nem lesz szükség vetésre, vagy csemeteültetésre, hanem a lehulló makk helyben hasznosul. Amikor a makk hullani kezd, kiírjuk a makkgyűjtési levelet az erdészeteink részére, ahol kollégáink felkészülnek erre, és kiállítják a gyűjtési engedélyt. Többnyire saját dolgozóink kapják az engedélyt erre a feladatra. Ők rendelkeznek helyismerettel, tartják a kapcsolatot az illetékes kerületvezető erdésszel, és nem utolsó sorban tisztában vannak a minőségi elvárásokkal.

A gyűjtött makk tulajdonságairól is beszélt: tisztasági százaléka minimum 99 százalék kell, hogy legyen, nem lehet benne ágtöredék szemét, levél. A másik szempont a csírázási százalék, ennek 80 százalék fölött kell lennie, vagyis, ha százból legalább 80 darab kikel, akkor az megfelelő. A csírázási százalékot metszési próbával állapítják meg.

- Az ideihez hasonló makktermés csak 5-6 évente van, a köztes években e nélkül a csemetekertjeinkben megnevelt facsemetékkel erdősítünk – tette hozzá. – A makkvetéses erdősítésekhez és a csemetekertekbe kocsányos és kocsánytalan, vörös és cser tölgymakkot, illetve bükkmakkot gyűjtetünk. A makkfelvásárlás zajlik, a tervezett makkmennyiség nagy része már rendelkezésünkre áll – tette hozzá végül az erdőmérnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában