Apolló és Artemisz „segít” a játszótérfejlesztésben

3 órája

Patrick Murakami festményt adományozott a kehidakustányi óvodának

A művészet és a közösségi felelősségvállalás fontosságára hívja fel a figyelmet legújabb társadalmi kezdeményezésével a japán-magyar pop art festőművész. A Patrick Murakami kehidakustányi óvodának árverésre adományozott festményéből befolyt összegből az intézmény játszóterét fejlesztik.

Varga Lívia

Minderről Koltai-Balázs Bianka, az óvoda szülői munkaközösségének elnöke számolt be lapunknak. Patrick Murakami festménye az ókori görög mitológia két ikonikus alakját, Apollót és Artemiszt ábrázolja modern, élénk színekkel, merész vonalakkal. Apolló a művészet, a zene és a költészet istene, míg Artemisz a vadászat és a természet védelmezője, ugyanakkor a gyerekek patrónusa is. A testvérpár alakja szimbolizálja a harmóniát a művészet, a természet és a tanulás között, ami mind alapvető fontosságú a gyerekek fejlődésében, fogalmazott a művész. 

Patrick Murakami 
Élénk színek, merész vonalak. Patrick Murakami és az Apollo & Artemis című festmény. A licit 400 ezer forintról indult, a kép piaci értéke 480 ezer forint           
Fotó: Ács Tünde Fatima 

Alkotóerő és kreativitás – ártatlanság és védelem

Téma- és anyagválasztása nem véletlen: Apolló az alkotóerőt és a kreativitást, Artemisz a gyerekek ártatlanságát és védelmét jelképezi. Az IKEA-s karton pedig a gyermeki képzelet határtalanságát, kreativitását testesíti meg, mert ezzel a gyerekek szívesebben játszanak, mint a játékokkal: ha a kezükbe kerül, egyből építenek belőle valamit, belebújnak, kuckót készítenek, rajzolnak rá, véli Patrick Murakami. A festmény üzenete, hogy a művészet és az oktatás kéz a kézben jár, a gyerekek képzelő­ereje és tanulási folyamata elválaszthatatlan egymástól. A művész célja, hogy alkotásával is hangsúlyozza az oktatás és a gyerekek fejlődésének szimbolikus jelentőségét.

Murakami a felajánlással példát kíván mutatni társadalmi felelősségvállalásból is.

Patrick Murakami színesebb, gazdagabb világot teremt

– Miért ne támogathatnánk óvodákat, iskolákat, ahol a jövő generációi nevelkednek? Az alkotás nekem pár napot, hetet vesz el az életemből, de ha a gyermekek valamiben hiányt szenvednek, az akár egy életre meghatározó lehet. Nem mindegy, hogy egy gyerek milyen közegben tölti napjait. Az ingerszegény környezet gátolja kreativitását, így mindannyian nyerünk, ha segítünk nekik színesebb, gazdagabb világot teremteni, akár egy játszótérrel, pár színes ceruzával, könyvvel vagy egy újrafestett helyiséggel – vallja az alkotó, aki a kortárs művészeket arra biztatja: adományozzanak közcélra, a vállalatokat pedig arra, hogy az irodai dekorációra szánt pénzt kortárs művészek alkotásaira fordítsák, és támogassanak ilyen kezdeményezéseket. – Egy eredeti festmény nemcsak anyagi és esztétikai értékkel bír, hanem segíti a helyi művészeti közösséget is – emeli ki. 

Patrick Murakami 
A kehidakustányi gyerekek az óvoda udvarán. Ezt a játszóteret fejlesztik majd az online aukcióból befolyt összeggel
Fotó: Koltai-Balázs Bianka

Murakami arra is bátorítja a cégeket, hogy vegyenek részt közintézmények támogatásában, akár önkéntes munkával is, például az épületek belső festésével, ami egyúttal remek csapatépítő tevékenység is lehet, hagyományokat teremtve ezzel. „A cégek tartsák szem előtt, hogy a munkavállalóik gyermekei is ezekben az intézményekben nevelődnek, majd felnőve esetleg a cég alkalmazottai lesznek. A jó és kreatív munkaerő pedig nagyon fontos a versenyképességhez” – teszi hozzá.

Zalai kötődésű a művész

Patrick Murakami egyébként zalai kötődésű. Édesanyja, az In Memoriam Gábor Dénes-díjas antropológus, Ács Tünde Fatima zalaszentlászlói származású, s kulcsszerepe volt a hátrányos helyzetű gyermekek tantermi integrációját segítő országos módszer, a Komplex Instrukciós Program (KIP) hazai elterjesztésében és a tanárképzésbe való beépítésében. A családi értékeket, mintát követve Patrick is aktívan hozzájárul a közösségek segítéséhez, hisz abban, hogy a művészet ereje képes formálni a társadalmat.

Már elindult az online licit

A festményre egy Facebook-eseményen belül lehet licitálni október 18-án 20 óráig, hívja fel a figyelmet Koltai-Balázs Bianka. A licit 400 ezer forintról indult, a kép piaci értéke 480 ezer forint. A teljes összeget az óvoda és bölcsőde játszóudvarának fejlesztésére fordítják: 

  • új játékokat vásárolnak
  • a meglévő infrastruktúrát fejlesztik, még élvezetesebb, biztonságosabb környezetet teremtve a gyerekeknek. 

Kehidakustány tehát tovább fejlődik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában