Miénk itt a tér

2023.07.09. 20:00

Elfelejtett vendéglátóhelyeink – kérünk két zónapörköltet és a panaszkönyvet – Zóna és Belfegor

Megnyitott Zalaegerszegen 1958. május végén a Zóna büfé. A Zalai Hírlap tudósítója meglátogatva az éttermet, arra panaszkodott, hogy a söntésnél állókat hamarabb kiszolgálják, mint az asztalhoz ülő vendégeket, 50 percig várt egy pörköltre, ami hideg volt, a burgonya fásult, a kenyér kétnapos, az asztalterítő piszkos, a pincérfiú flegma. Talán, hogy ezen a problémán segítsenek, a Zóna Étterem 1959 februárjában értesítette a város lakóit, hogy mostantól büfé-rendszerben működnek.

Nagy Betti

A Zóna Étterem felújított épülete 1984 júliusában

Forrás: ZH Archív

A Zalai Hírlap 1984. július 21-ei száma hírt adott róla, hogy felújították a Zóna Étterem homlokzatát, a zalaegerszegi IKV munkatársai határidőre befejezték a tetőfedést, a bádogozást és az új kémények falazását. A hónap végére pedig elkészülnek a belső szakipari munkákkal is. 2018-ban a felújított épületben helyet kapott a megyei kormányhivatal.

Belfegor – így ismerte mindenki az állami gazdaságok mintaboltjának hordóajtajú borozóját. Hogy honnan van az elnevezés? Állítólag az 1965-ben bemutatott, a Belphegor, avagy a Louvre fantomja című francia tévéfilmsorozatból kölcsönzött a „becézés”. Egy ilyen rém, vagyis, az állami gazdaságok sorra nyíló boltjai, mint konkurencia jelentek meg a kereskedelemben és a vendéglátásban. És a kereskedők és vendéglátók igencsak megrémültek ettől az újdonságtól. 1966. december elsején a Zalai Hírlapban „A jelszó: karácsonyra nyitunk!” címmel megjelent tudósítás ezt a félelmet erősíthette. Ugyanis a Kossuth Lajos utcai tömegszervezetek székháza földszintjén már elkezdték az új üzlet kialakítását, berendezését, ahol majd az Andráshidai Állami Gazdaság - együttműködve a Veszprémi- és Zalai Állami Gazdaságok Igazgatósága területén lévő gazdaságokkal – látja el a boltot áruval. Az üzlet két részből állt, az egyik részén hús- és tejtermékeket, a másik részén zöldséget árusítottak. A badacsonyi pincegazdaság borral járult hozzá az ellátáshoz, az épület pince részében egy hangulatos borozó kialakításával.

A Belfegor borozó 1990 októberében
Forrás: ZH Archív

A Zalai Hírlap 1990. április 7-ei lapszáma adott hírt, hogy az Élelmiszerkereskedelmi Vállalat megszüntette élelmiszer- és húsboltját, valamint a borozóját, a Belfegort. Mivel az üzemeltető és az akkori városi tanács között megegyezés nem jött létre, elrendelték a borozó kényszer kiköltöztetését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában