Vasárnapig tart

2023.07.14. 19:00

Megkezdődött a SZÉF Fesztivál Szécsiszigeten

Pénteken kezdődött el és vasárnap estig tart az idei SZÉF – Szécsiszigeti Folkfesztivál a komplex folklór jegyében, így a tárgyalkotó népművészet, a népzene és a néptánc is megjelenik a programban.

Korosa Titanilla

A tehetséggondozó program mentoráltjai, Serek Réka, Gáspár Kornélia és Szajkó Sára léptek fel a megnyitón kísérőikkel

Fotó: Korosa Titanilla

Az Andrássy–Szapáry-kastélynál pénteken délelőtt elindultak a programok Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum etnográfusának a múzeumi falakon belüli kutatómunka jelentőségét és lehetőségeit bemutató előadásával, hiszen ezen a fesztiválon helye van a szakmai munkának, nemcsak szórakozni, de művelődni és tanulni is lehetőség van. Az ünnepélyes megnyitón az elmúlt évi SZÉF Tehetséggondozó Program mentoráltjai léptek fel, illetve Gubinecz Ákos népzenész, főszervező, a SZÉF Kulturális és Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a fesztivál ma már egy családi közösség, ahova szívesen térnek vissza azok, akik már ellátogattak a programra, mert jó együtt muzsikálni, táncolni, alkotni. A rendezvény egyben jó példája annak, hogyan lehet generációktól függetlenül közösségben, összetartva olyat létrehozni, ami páratlannak mondható a térségben. 

A továbbiakban kihirdették az idei tehetséggondozó program résztvevőit, majd Bonchida és környéke népi kultúrájával ismerkedhettek meg az érdeklődők, este pedig Vizeli Balázs és barátai adtak koncertet.  

A fesztivál újdonsága a 24/24 népművészeti maraton, pénteken 10 órától szombaton 10-ig táncosok és kézművesek, majd a következő 24 órában népzenészek és mesemondók lépnek fel a maratoni színpadon, míg az éjszaka óráiban népművészettel kapcsolatos filmeket vetítenek.

Szombaton napközben egyebek mellett zalai, jászsági, széki dalokat tanulhatnak a fesztiválra érkezők, este fellép a Cinka Trió, a Kanizsa Csillagai, a Stobos tamburazenekar. Vasárnap a népzenei kurzusok után a Pengetős Trió, a román népzenét játszó Taraf de Akácfa, illetve a délszláv muzsikát bemutató Babra lép színpadra. Emellett lesznek pódiumbeszélgetések, gyerekkoncertek, a kézműves foglalkozások közt bőrtárgykészítés, hímzés, nemezelés, illetve népművészeti vásár. Az esemény társszervezője a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában