Az irodalom áttörheti a falakat

2024.07.06. 16:00

A Deák+kertről is szó esett Örvényesvölgyben

A közelmúltban ért véget a település határában megrendezett, tömegeket vonzó Örvényesvölgy Fesztivál. A háromnapos, minőségi kultúrát közvetítő rendezvényen a Deák+kert irodalmi-kulturális portállal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Szakál Eszter

A pódiumbeszélgetésen (b-j) Balaton Lászlót, Gyenes Imrét és Kocsis Tamást hallhatták az érdeklődők

Fotó: Tóth Renáta

- Karáth Anita kereste meg először egyik állandó szerzőnket, Balaton Lászlót, hogy beszélgessünk a fesztiválon az irodalomról, a Deák+kertről - idézte fel az előzményeket Kocsis Tamás felelős szerkesztő, majd hozzátette: - A felkérésnek örömmel tettünk eleget, végül Kert a völgyben - kortárs zenei és magyar irodalom a színpadon címmel beszélgettünk Balaton Lászlóval és Gyenes Imre társszerkesztővel. Vezérfonalként a kortárs irodalmat választottuk, közben kitértünk a folyóiratok és a többi magyar irodalmi portál helyzetére. 

Szót ejtettek arról is, hogy mennyire lehet ma a fiatalokat arra buzdítani, hogy írjanak, és hogyan történik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár égisze alatt működtetett oldalon a háttérmunka, a tehetséggondozás. Felmerült még, hogy versnek tekinthető-e a dalszöveg, illetve létezik-e regionális, tájegységi irodalom.

Noha az eseményt vasárnap délelőtt rendezték meg, a résztvevők számára nem lehetett panasz. Kocsis Tamás külön eredménynek tekinti, hogy a fiatalokat is meg tudták szólítani. Szerinte az ilyen alkalmak segítenek abban, hogy a szerkesztők arcukat adva, kötetlenebb formában találkozzanak korábbi és leendő szerzőikkel. 

A portál alakítóinak egyébként az a céljuk, hogy túllépjenek a ki mit olvas típusú beszélgetéseken, és kialakulhasson a térségben egyfajta irodalmi párbeszéd, aminek a Deák+kert lehet az egyik motorja.

Ezért időről időre keresik a lehetőséget az ilyen és ehhez hasonló összejövetelekre, de nemcsak meghívásoknak tesznek eleget, hanem maguk is elmennek például középiskolákba, hogy megtalálják azokat a diákokat, akik szívesen írnak.

Akit érdekel, hogyan működik a Deák+kert Irodalmi-kulturális portál, tekintse meg a deakkert.dfmvk.hu címen elérhető honlapot. Az itt feltüntetett e-mail-címeken a szerkesztőkkel is felveheti a kapcsolatot.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában