Kvártélyház 2024

2024.08.02. 19:00

Jön a hatvanas évek lázadó ifjúsága – Máriás Zsolt

Zenés darab nélkül nincs Kvártélyház Szabadtéri Színház. Míg tavaly egy kisebb kamaradarabot mutattak be, az Ájlávjút, idén egy nagyszabású musical, a Hair kerül színre. A premier ma 20.30-kor kezdődik.

Szabó Judit
Máriás Zsolt: A darab története számomra azt a kérdést veti fel, hogy a szabadság illúzióként vagy valóságként jelenik-e meg
Fotó: Pezzetta Umberto

Máriás Zsolt zenei vezetővel beszélgettünk az újabb nagy feladatról. Elmondta, az előadás létrehozásán a már összeszokott hármas, Tompagábor Kornél rendező, Kósa Ruben koreográfus és ő mint zenei vezető dolgozik.

– A Hairt, Miloš Forman 1979-ben készült filmjét nagyon sokan ismerik, 1980-ban ez volt a magyar mozikban a legnézettebb film, melynek képi és zenei világa bizonyára nosztalgiát ébreszt majd a nézőkben – nyilatkozta Máriás Zsolt. – A filmnél azonban régebbi a musical: 1967-ben mutatták be a New York-i Broadwayn. A zenéjét Galt Mac-Dermot kanadai-amerikai zeneszerző komponálta. Érdemes elmondani róla, hogy Fokvárosban tanult, ahol afrikai zenével foglalkozott, majd áttért a fúziós-funky-jazzes világra, ezt hozta be a Hair musicalbe is. A darab története számomra azt a kérdést veti fel, hogy a szabadság illúzióként vagy valóságként jelenik-e meg, s ez a kérdés mennyire aktuális a jelenben, ami nagy súlyt ad az előadásnak. A mondanivalónak elképesztő mélységei vannak, ellentétek sokaságát jeleníti meg a darab, mint például a fennálló rendszerekkel való szembenállást, a hippimozgalom és az elitista, felsőbb társadalmi rétegek, valamint a feketék és a fehérek, a szegények és a gazdagok, a vidék és a nagyváros közti ellentéteket. Az Egyesült Államokban a hatvanas évek fiatalsága nagyon forrongó, lázadó generáció volt, egyfajta szellemi ősrobbanás történt, amihez hasonló azóta nem fordult elő, ezt kell megmutatnunk a darabban - emelte ki a zenei vezető.

Az előadásban megszólaló 22 dal elementáris erővel illusztrálja az egyén beágyazottságát, karakterét, érzelmi viszonyulásait, tette hozzá Máriás Zsolt.

– A musicalt zenei alappal adjuk elő, nincs benne sem rock-, sem szimfonikus zenekar, a zenei alaphoz azonban egy zongorista és egy gitáros élő játéka lesz becsatornázva. Tompagábor Kornél a zenészek színpadi jelenlétével kiválóan tudja gazdagítani a darabokat. Az Ájlávjúban is integrálta a zenészeket a jelenetekbe, s ez a Hairben is megtörténik. A zongorista Berkes Dániel lesz, a gitáros pedig Salamon Attila.

A szereplők kiválasztására márciusban országos castingot tartottak, amelyre azért volt szükség, mert a Hair színpadra állítása koprodukciós munka a Soproni Petőfi Színházzal. Három helyszínen lesz bemutatója, július végén volt a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban, augusztus 2-án Zalaegerszegen, a Kvártélyházban, novemberben pedig a Soproni Petőfi Színházban, más-más művészekkel. Zalaegerszegen a főszerepet Bot Gábor játssza, Sopronban pedig kettős szereposztásban ugyanő, Szaszák Zsolttal, aki most Jézus szerepét alakítja a Madách Színházban.

– Mindez nemcsak művészi szempontból, hanem logisztikailag is nehéz feladat az egész stábnak, de szeretjük a kihívásokat, és a Kvártélyház kis csapata ezáltal is ki tudja vetíteni és bővíteni a tudását, rátermettségét, és nagyobb közönség előtt is bizonyíthat – zárta gondolatait Máriás Zsolt.

Névjegy

Máriás Zsolt Kaposváron született 1970. január 8-án. Pécsi zeneművészeti tanulmányok után zongoratanár- és kamaraművész-, majd a grazi Zeneakadémián zongoraművész-diplomát szerzett. Szombathelyen él, az ELTE Savaria Zenepedagógiai Intézet oktatója, valamint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és a Kvártélyház zenei vezetője. A közelmúltban a szombathelyi Weöres Sándor Színházban a Hegedűs a háztetőn és a Gyé- vuska zenei vezetője volt, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig a Csárdáskirálynőben működött közre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában