Individualista magány helyett közös gondolkodás

2024.09.03. 09:30

Zalában találtak ideális körülményeket az alkotáshoz a budai képzőművészek

A festői szépségű göcseji településen, Kustánszegen rendezte meg idei nyári alkotótáborát a Budai Képzőművész Egyesület. A civil szervezet közel tucatnyi tagja töltött rövidebb-hosszabb időt a zalai községben.

Gyuricza Ferenc

A Kustánszegen táborozó képzőművészek egy csoportja Fotó: Kustánszegi önkormányzat

Minderről Bécs Tiborné, Kustánszeg polgármestere tájékoztatta lapunkat, aki hozzátette: reményeik szerint a szimpózium egy kölcsönösen gyümölcsöző, hosszú kapcsolatot alapoz meg. A Tarcsányi Ottília festőművész által vezetett egyesület tagjai ideális körülményeket találtak az alkotómunkához Kustánszegen, a zalai község a kulturális és közösségi élet további erősödését várta a programtól, de abban is bízik a falu vezetése, hogy mások is kedvet kapnak az itteni alkotómunkához. 

- Az egyesület tagjai egy hetet töltöttek el nálunk – folytatta Bécs Tiborné. – Nem mindenki töltötte ki teljes egészében ezt az időt, voltak olyan alkotók, akik egyéb elfoglaltságaik miatt csak néhány napra érkeztek, de mindannyian nagyon jól érezték magukat. A szállást az önkormányzat biztosította számukra, illetve műteremnek berendezett helyiségek is a község tulajdonában vannak. A festők a műtermi munka mellett nagyon sok időt töltöttek a szabadban, alkottak a tó mellett és a tájháznál is. A művésztelepet egy rögtönzött kiállítással zárták, ahol bemutatták a falu lakosainak azon képeiket, amelyek Kustánszegen készültek.

A Budai Képzőművész Egyesületet még 2003-ban álmodta meg, s hozta létre 11 pesthidegkúti képző-és iparművész azzal a céllal, hogy a Budán élő vagy Budát szerető művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A kezdeti mag mára 33 főre bővült, az egyesület pedig országos ismertségre tett szert. A képzőművészeti közösségben hivatásos és amatőr alkotó, festő, grafikus és szobrász egyaránt található. Tarcsányi Ottília szerint egy művész életében az alkotás folyamata individualista magányban történik, mégis gyakori, hogy alkotóművészek egyesületet hoznak létre, hiszen ezek a közösségek összetartó és támogató erőt jelentenek, amelyek nemcsak hozzásegítik a művészeket az alkotáshoz, de építő kritikájukkal múzsaként is támogatják egymást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában