4X4 Triál Dzsembori Pusztaedericsen

2024.07.03. 10:00

Triál verseny az ország egyik legjobb off-road pályáján

Hat kategóriában 24 autó indult azon az off-road versenyen, amit a közelmúltban rendeztek meg Pusztaederics külterületén. A 4X4 Triál Dzsembori elnevezésű program szervezője az Együtt Gurulunk Alapítvány volt.

Gyuricza Ferenc

Hebestrei Balázs a pusztaedericsi versenypályán

Fotó: Gyuricza Ferenc

A verseny koordinátora, Csokona Norbert portálunknak elmondta: a Pusztaederics mellett kialakított versenyterület olyan adottságokkal rendelkezik, amelynek köszönhetően a technikai sportág egyik legjobb, legtechnikásabb pályájának tartják hazánkban az off-roadosok. A vízmosások szabdalta fás-erdős területen egyrészt nagyon szűk térben kell manőverezniük a versenyzőknek, ugyanakkor az emelkedők a járműveket is alaposan próbára teszik. Ezért kezdőknek nem is ajánlják ezt a versenyt.

– Az általunk szervezett programok általában két részből állnak – folytatta Csokona Norbert. – Az első napon, többnyire szombaton rendezzük meg magát a versenyt, ahol több pályát is kell teljesíteniük a résztvevőknek. Miután ezek a versenyek általában késő délutánig eltartanak, ezért másnapra is ott maradunk a helyszínen, s olyankor élményautózást kínálunk sérült gyermekeknek. Az alapítványunk ezért is kapta az Együtt Gurulunk elnevezést.

A pusztaedericsi program kapcsán a főszervező azt is elmondta: a triál versenyek lényege, hogy egy erdős-fás terepen akadálypályát jelölnek ki, amelyet végig kell autózniuk egy meghatározott szintidő alatt a résztvevőknek. Nem csupán az adott útvonalat kell követniük, hanem úgynevezett kapukat is kijelölnek, amelyeken úgy kell egy előre megállapított sorrendben áthaladniuk, hogy a járműveikkel nem érinthetik a kapukat jelző karókat. Ha mégis megtörténik – vagy ha a versenyző kidönti a karót – büntetőpontot kap. Ugyancsak büntetőpont jár a pálya szélét jelző szalag érintéséért, de a tolatásért is.

A pusztaedericsi program résztvevőinek többsége a Dunántúlról érkezett. A versenyzők közt akadtak zalaiak is. A tilaji Hebestrei Balázs negyedik éve űzi ezt a sportot, elsősorban hobbiból, az izgalom és az adrenalin miatt.

– A pusztaedericsi versenypálya valóban nagyon jó, itt még száraz talajon is nagyon nehéz hibátlanul autózni, nedvesen pedig szinte lehetetlen – mondta lapunknak. – Nekem egy Suzuki Samurai típusú autóm van, amin végeztem egy kevés átalakítást, ezzel már el lehet kezdeni az off-roadozást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában