Hírek

2011.04.27. 17:15

Tiltakozás: féltik a középiskolát Zalaszentgróton

Elképzelés van, döntés még nem született Zalaszentgrót közoktatási rendszerének átalakításával kapcsolatosan. Ennek ellenére a tervezet ellen a napokban aláírásokat kezdtek gyűjteni.

Sámel József

A város középiskoláját fenntartó megyei önkormányzat levélben jelezte Zalaszentgrót vezetésének, hogy a jövő tanévben csak akkor tudja az intézmény fenntartását vállalni, ha a település a tagintézmény teljes költségét kifizeti. Abban mindenki egyetért, hogy Zalaszentgrótnak szüksége van a középiskolára, ám képviselő-testületi szinten született egy elképzelés, hogy - közös vezetés alatt - összevonnák az általános iskolával. Ez ellen kezdett aláírásgyűjtésbe az utóbbi intézmény szülői munkaközössége.

- Írásos anyagot kaptam az önkormányzattól a tervezett átalakítással kapcsolatban. Abban kész tények szerepeltek - kezdte Bognár Lajos, a Csányi-Zrínyi Általános Iskola igazgatója. - Rendkívüli nevelési értekezletet hívtam össze, a résztvevők véleménye egyöntetű volt: nem lenne jó döntés az összevonás. Általános és középiskola együttes működtetésére nincs példa a megyében, Sümegen pedig nem vált be a rendszer. A középiskolára szükség van, ám lehetőséget kellene adni az intézménynek, hogy önállóan működjön. Meg kellene várni a döntéssel az új oktatási törvényt is...


Reagált a helyzetre a Béri Balogh Ádám Tagintézmény szülői munkaközössége is. Dr. Schvarcz Csabáné Vereczki Judit elnök levelében megerősítette, hogy  az oktatás és a városhoz való kötődés miatt egyaránt  igenis szükség van a középiskolára. "A zalaszentgróti oktatás helyzetét nem szabad különválasztani általános és középiskolás oktatási helyzetre. A középiskola megléte fontos lakosságmegtartó tényező, olyan többlet a városiasság értékrendjében, ami térségben is vonzerőt jelent, a városiasság egyik alappillére. Remélem, hogy Zalaszentgrót számára a helyben tanuló középiskolás korú polgárok fontosak. Ebben az esetben a város kötelessége az, hogy a középfokú oktatás anyagi és egyéb feltételeit teremtse meg, mint befektetést a jövőbe" - írja egyebek között.

- Tervezetről van szó, s mindenek előtt áll, hogy Zalaszentgrótnak feltételenül szüksége van a középiskolára - mondta Beke László, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke. - Az észszerű átszervezésre a gyermeklétszám és az anyagi helyzet miatt viszont szükség van. Természetesen úgy, hogy a tagintézmények megtartsák az önállóságukat.

Baracskai József polgármester szerint lehet aláírásokat gyűjteni, de nincs miért. Döntés ugyanis nincs, a jövőbeni lépéseket pedig a város lakosságát megkérdezve teszik meg.
- Megerősítettük, hogy a város működtetni kívánja a középiskolát, s készült egy lehetséges tervezet a jövőbeni városi oktatási rendszerről. A tervezet nem jelenti azt, hogy összevonjuk az intézményeket, arról van szó, hogy megvizsgáljuk a lehetőségeket - fogalmazott, hozzáfűzve: nem érzelmi alapon kell hozzáállni mindehhez, hanem alátámasztott észérvekkel.


ÁTSZERVEZÉSEK
Zalaszentgróton 2006-ban összevonták a Csányi László, illetve a Zrínyi Miklós Általános Iskolát. 1996-ban a várostól a megyei közgyűlés átvette a Béri Balogh Ádám középiskola fenntartását, s az a keszthelyi Asbóth Sándor Térségi Középiskola tagintézményeként működik.



A zalai intézmény-összevonásokról további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!