Hírek

2013.03.15. 19:31

Ünnepeltek március idusán

A csütörtöktől péntekig tartó havazás és szélvihar az egész országban átírta a nemzeti ünnep alkalmából tervezett megemlékezéseket. A szabad téri programok elmaradtak.

Munkatársainktól

Zalaegerszegen a reggeli szentmise után a Városi Hangverseny és Kiállítóterembe vonultak az ünneplők, ahol Gyutai Csaba polgármester, országgyűlési képviselő mondott beszédet.

"Azokra emlékezünk, akik egy megtiport, gyarmattá vált országot emeltek Európa égboltjára. Grófokra és bárókra, akik vagyonukat a nemzet javára áldozták, a hazai gazdaságot fejlesztő gyárosokra, derék, tevékeny polgárokra, a közös célért halni is kész fiatalokra" - kezdte beszédét.

Dicső eleink felidézése után fordulatot véve kijelentette: az ő nevüket nem méltók szájukra venni "az országot szétlopó, gyűlölködő, álértelmiségi megmondóemberek, határon túli magyar véreink ellen kampányolók, vagy a harminchoz közelítő, adófizetők pénzén külföldön érvényesülni vágyó megélhetési egyetemisták. "

Gyutai Csaba március 15-ei ünnepi beszéde további részében arról szólt, hogy amiként nincs két Magyarország, úgy nincs két Zalaegerszeg sem, még ha vannak is, akik az árokásásban, az ellentétek szításában érdekeltek. Kijelentette, 2010-től nyolc év szocialista, liberális kormányzás terhét vetette le az ország, és munka van bőven. Ezt követően a megyeszékhely fejlesztésének céljairól és eredményeiről szólt.

Nagykanizsán ugyancsak a helyi polgármester és parlamenti képviselő, Cseresnyés Péter volt az ünnepség szónoka, aki arról beszélt: 1848 és a reformkor legnagyobb kérdése az volt, hogy mi irányítjuk-e az életünket, vagy kívülről, mások mondják meg, mi legyen a sorsunk.

A megemlékezés a Deák téren zászlófelvonással és koszorúzással kezdődött, majd az ünneplők a Hevesi Sándor Művelődési Központba vonultak, ahol a piarista iskola diákjainak műsora után meghallgathatták a polgármestert.

– Hazánk története azt példázza, ha hajbókolva elfogadjuk a külső akaratot, az önfeladáshoz, szabadságunk elveszítéséhez vezet, ha viszont saját akaratunkból kezünkbe vesszük sorsunkat, az a nemzet felemelkedését hozza, még ha áldozatokkal is jár – szögezte le Cseresnyés Péter. Hangsúlyozta: a magyar történelem arra tanít, hogy nem szabad azok kezébe adni a hatalmat, akik idegen érdekeket szolgálnak, meg kell becsülni a haza iránt elkötelezett embereket.

Versek, virágok Petőfi és a forradalom emlékére

A zalaegerszegi Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Petőfi Sándor Székhelyiskolájában csütörtökön március 15-i ünnepséget tartottak, s a gyerekek virágokat vittek a szoborhoz.

Az iskola tornatermében a meghívott vendégekkel együtt mintegy 600-an vettek részt az ünnepségen. Makovecz Tamás igazgató ünnepi beszédében megemlékezett az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, valamint a forradalom költőjéről, Petőfi Sándorról. Az ünnepség után minden osztályból két-két tanuló, a tanári kar és a vendégek elhelyezték virágaikat a névadó iskola előtti szobránál. Az ünnepséget megelőzték a hét elejétől megkezdődött Petőfi-napok rendezvényei, köztük a szerdai tanulmányi versenyek, melyeken a város és környéke iskoláiból mintegy 200 tanuló vett részt. Sor került a hagyományos Petőfi szavalóversenyre is, utóbbin a 3. osztályosok közül Lukács Lili (Liszt-iskola) lett az első, a 4.-esek közül Schneider Anna (Eötvös-iskola), 5-6. osztályból Orbán László (Ady), a 7-8.-asok közül pedig Simon Ágnes (Ady) lett az első.

Ünnepség Lentiben és Keszthelyen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!