Kultúra

2012.04.13. 16:39

Mindszenty-kiállítás nyílt a sümegi püspöki palotában

Devictus vincit címmel Mindszenty József bíboros, érsek, hercegprímás emlékének adózó állandó kiállítás nyílt pénteken Sümegen a püspöki palotában. A megnyitón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a tárlat arra figyelmeztet, hogy csak az igaz út tart meg minket.

MTI

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Mindszenty József Emlékmúzeum Alapítvány által létrehozott állandó kiállítás megnyitóján kijelentette: jót tesz a demokráciának, hogy Mindszenty egyre inkább visszakerül a köztudatba, a közéletbe.
   
A bíboros élete tele van szimbólumokkal, amelyek arra emlékeztetnek, hogy mindannyian magyarok vagyunk, függetlenül attól, hogy elődeink milyen nemzetiséghez tartoztak - fejtette ki Navracsics Tibor.
   
Kiemelte, hogy Mindszenty József minden diktatúra számára ellenséggé vált, mert a végsőkig kitartott elvei mellett. Kitartásáért, elvhűségéért börtönnel fizetett, de ahogy a kiállítás címe is mondja: legyőzetve győz, bebizonyította, hogy létezik igazság és győz a valósnak vélt látszat felett - mutatott rá Navracsics Tibor. Úgy jellemezte a bíborost, mint a nehéz szavak, a nehéz igazság emberét, aki az utat soha el nem hagyta, ami számunkra is példamutató.
   
Márfi Gyula veszprémi érsek Mindszenty ember- és hazaszeretetét idézte fel egy-egy anekdotával, valamint a gyötrő honvágyat, amely száműzetésében kínozta.
   
Balaton Péter, a Mindszenty József Emlékmúzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: azért választották az állandó kiállítás helyszínéül a sümegi püspöki palotát, mert Mindszenty káplánként itt írta monográfiáját Padányi Bíró Mártonról, akit példaképének is tekintett; úgy tudni, a sümegi palota kedvenc helye is volt Mindszentynek.
   
A Devictus vincit című kiállítás főleg dokumentumok, könyvek gyűjteménye, amelyek bemutatják a hercegprímás gondolkodásmódját, magyarságszeretetét, a kommunizmus elleni következetes kiállását - mondta az MTI-nek Kása Csaba történész, aki a tárlatot szerkesztette.
   
A kiállítás anyaga zalaegerszegi plébánosságától kezdődően mutatja be Mindszenty Józsefet, és a rendszerváltás után kiadott, perének és működésének valódi történetét feldolgozó kiadványokkal zárul - tette hozzá, megjegyezve: az alapítvány segítségével szeretnék összegyűjteni és kiállítani a Mindszenty életével, munkásságával kapcsolatos további dokumentumokat, emléktárgyakat.
   
A tárlat a püspöki palota nyitva tartási idejében tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!