Nagykanizsa

2010.09.02. 08:43

Borok dalnoka: a felesége kezét is nótával kérte meg

A nóták szeretetét még a szüleitől örökölte a kiskanizsai Horváth György, aki idén már címvédőként indul az idei dödölle fesztivál bordalnok versenyén.

Kelemen Valéria

Három éve az Árvácska Dalkörből Keppel Juliannával hetedik, két éve szólóban negyedik, tavaly meg első lett a Kanizsa Bordalnoka versenyen Horváth György.

- Apám és anyám is szerette a nótákat, így már korán közel kerültem azokhoz - mondta a 73 éves Gyuri bácsi, aki gyermekként saját készítésű citerájával szólaltatta meg a hangokat. - A vállalati bulik sem múlhattak el nóták nélkül, aztán itt Kiskanizsán, maszek esztergályosként is el kellett járni kocsmába, ahol a fröccshöz dalolás is dukált. De arra álmomban sem mertem gondolni, hogy én egyszer ital nélkül, józanul, színpadon fogok énekelni!


Gyuri bácsi borhoz kötődő erdélyi népdalokat énekel, s a tavalyi, négy nótából álló dalcsokra jócskán kibővült az idei bordalnok versenyre, hiszen már 15 perces műsorral lép közönség elé. Sok falunapi meghívást kap, nótázott mostanában Palinban, Kisfakoson, Sáncban, Pölöskefőn és Magyarszentmiklósón.

- Ki a szőlőt megkapálja, jó bor lesz a poharába - énekli Gyuri bácsi, akinek a galamboki Rigó-hegyen 350 tőkéje van, majd egy másik nótával folytaja: - Van nekem egy nagyon régi szokásom, iszom a bort, hogyha nem is kívánom.

48 éve felesége kezét nótázással kérte meg Badacsonyban, azt húzatva a cigánnyal: Szegény vagyok, semmim sincsen, e szál rózsa minden kincsem, add érte a szívedet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!