Olvasó

2010.07.05. 10:20

Több, mint erkölcs (Kommentár)

A RMDSZ a nehézségekkel együtt is vállalja a kormányzati szerepet – jelentette be Markó Béla miniszterelnökhelyettes. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Demokrata Liberális Párt alkotta kormánykoalíció rendkívüli megszorító intézkedéseket hozott.

Klecska Ernő

Az állami alkalmazottak bére 25 százalékkal csökkent, az általános forgalmi adó (áfa) 19-ről 24 százalékra nőtt. Románia csak így tudta teljesíteni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás költségvetési hiánycélját, és kaphatja meg az IMF-hitel soros, 850 millió eurós részletét. Markó nem tagadta, ilyen körülmények között nem jó kormányozni. A szövetség mégis vállalja ezt – szögezte le –, nemcsak erkölcsi megfontolásból, hanem azért is, mert most valóban nagy esély van a mélyreható reformok megvalósítására. Romániában az elmúlt húsz évben e téren semmi nem történt, ott is szinte minden a korábbi nagy és pazarló, paternalista, még államszocializmusból itt maradt rendszereken nyugodott – illetve ingott s inog folyamatosan. Markóék döntéseit pár ottani, többnyire anyaországi pártok szatellitjeként mûködő magyar csoport is támadja. Nem véletlen – sok az áthallás. Kérdés, a „lányomnak mondom, hogy a vejem is értsen belőle” módszer meddig hatékony. Főleg most, hogy a szlovákiai példából is úgy látszik: a határon túli magyarok nem kérnek az anyaországi belpolitika iránymutatásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!