Az ügyet közvetítői eljárásra utalták

2024.03.19. 08:12

Figyelmetlen sofőr ütötte el a figyelmetlen gyalogost

A baleset miatt büntetőeljárás indult, ennek részleteiről dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Eszerint a baleset 2023. június 9-én délelőtt fél tizenegykor történt Hévízen a Kossuth Lajos utcában. Teherautójával egy 22 éves sofőr a Széchenyi út felé tartott, s amikor járművével a Kossuth utca elejére ért, az úttest jobb szélén a kijelölt várakozóhelyek egyikére kívánt leparkolni, ezért megállt, hátramenetbe kapcsolt. Ugyanitt haladt a járdán egy gyalogos férfi, aki úgy döntött, átkel az úttesten, bár ez szabálytalan volt, mert nem az innen alig 50 méterre lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vette igénybe. A teherautó vezetője tolatása közben figyelmetlenségből nem vette észre a tehergépkocsi mögött átkelő férfit, emiatt a jármű bal hátsó részével elütötte. Az úttestre zuhant gyalogost az autó maga mögött görgette 2,4 métert, mire a sofőr a balesetet észlelve a gépkocsit megállította, kiszállt és a gyalogosnak segítséget nyújtott. A balesetben a gyalogos férfi számos, összességében nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.
A történtek egyik oka a sofőr azon szabályszegése volt, miszerint hátramenetben figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget az úttesten átkelő gyalogosnak, aki viszont szabályszegésével közrehatott a baleset bekövetkezésében, mert nem a közeli kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vette igénybe. 
Mivel a sofőr büntetlen előéletű, rendezettek életkörülményei, így erre, valamint a cselekmény gondatlan jellegére és összes körülményeire, a beismerő vallomására, balesetet követő együttműködő magatartására, valamint a sértetti közrehatásra tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a közúti baleset gondatlan okozása vétségét elkövető sofőr ügyét közvetítői eljárásra utalta. A felek hozzájárulásával a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható, és emiatt a további büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető; valamint a közvetítői eljárás a büntetés kiszabásának elveivel sem ellentétes, fogalmazott a tájékoztató.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában