Hírek

2015.08.05. 11:39

Szeptember elejére megépül a tábor Sormás közelében

Sormás - Van esély rá, hogy ne a településtől mindössze 250 méterre lévő állami ingatlanon valósuljon meg az átmeneti menekülttábor, hanem attól távolabb, az egykori katonai gyakorlótéren.

Horváth-Balogh Attila

Ezt az alternatívát is megvizsgálja a szaktárca - erről állapodott meg a Zalába tervezett ideiglenes menekült befogadó állomás kapcsán Sormásra látogató Pogácsás Tibor államtitkár és Pőcze Edit polgármester, illetve a képviselő-testület.

Az államtitkár a helyi képviselőkkel és vállalkozókkal egyeztetett a kérdésben, a tárgyalásról a Jobbik és az Összefogás Nagykanizsáért Egyesület nagykanizsai önkormányzati képviselőit kiküldték, mondván, a város vezetésével egyeztetnek majd. Ezután lakossági fórumra került sor az integrált közösségi szolgáltató központban, ahol a településen élők közül sokan szájmaszkban jelentek meg, így demonstrálva, s egyúttal jelezve, tartanak a menekültek okozta fertőzésveszélytől.

A fórumon az államtitkár elmondta: megértik a lakosság aggodalmát és azon lesznek, hogy a biztonságukat minden eszközzel garantálják - arról azonban, hogy a tábor milyen biztonsági óvintézkedések mellett működik majd, többszöri kérdésre sem beszélt Pogácsás Tibor. A tervek szerint augusztus végén, szeptember elején épülhet meg a konténertábor, miután véglegesítik a helyszínt. Az is elhangzott: a tábor nyitott lesz, s azok a menekültek kerülnek ide, akiknek az úticélja Nyugat-Európa, nem pedig az onnét visszatoloncoltak, ugyanis azokat zárt táborokban őrzik.

A menekültek buszjáratok szállítják majd, az azonban nem derült ki, ha nem őrzik a tábort, akkor hogyan tudják garantálni, hogy az érintettek ne sétálgassanak gyalogosan is a közterületeken. Arról viszont szó esett, hogy megnövelik majd a közterületeken a rendőri jelenlétet. Kérdésünkre Pogácsás Tibor kijelentette: semmi alapja nincs annak a híresztelésnek, hogy a nagykanizsai üres határőrlaktanyába is telepítenének menekülteket.

Póczai Zoltán sormási alpolgármester 24 órán belül garanciát kért a kormánytól arra, hogy a téli időszakban a majdani konténertábor lakóit nem költöztetik majd be a lakott terület közvetlen közelében található volt laktanya és műszerkertbe, illetve hogy a tábor az önkormányzat által ajánlott területen, tehát a volt katonai gyakorlótéren épül meg. Amennyiben ezt nem kapják meg, pénteken félpályás útlezárással tiltakoznak.

Kapcsolódó cikkek:

A sormásiak a biztonságukat, gyermekeiket féltik - lakossági fórumot hívtak össze (frissítve)

Egy dél-zalai településen lesz az egyik menekülttábor

Jobbik: Forrong a lakosság a dél-zalai településen a tervezett menekülttábor miatt

A kormány szerint mindenképpen szükség lesz Dél-Zalában menekülttáborra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!