Alázatos munkával - A Hevesi Sándor Színház társulata a pénteki előadással zárja a szezont

A Hevesi Sándor Színház 244 előadását összesen 74300 néző látta, hangzott el a tegnapi évadzáró társulati ülésen. A 2010-2011-es szezonzárón hagyományos és újonnan alapított díjakat is átadtak.

Péter Gyöngyi

 

A társasági adó terhére a jegy- és bérletbevétel 80 százalékáig gyűjthettek: 45 millió forint került így a kasszába. Mint Besenczi Árpád fogalmazott, ez az év már zökkenőmentesnek ígérkezik, de nehéz időszak elé néz a társulat. A nehézségekre csak alázatos munka lehet a válasz, ahogy ez elmúlt időszakban is erről szólt minden: százszázalékos nézettséggel játszották az előadásokat. A csatát, hogy a közönséget be-, illetve visszacsábítsák a teátrumba, a csapatmunkának köszönhetően megnyerték.

 


Nyitott, szerethető színházat szerettek volna, az ennek jegyében szervezett programokat is felelevenítette a direktor. Sok más mellett szót ejtett az évadnyitó forgatagról, ezt szeptemberben újra megrendezik, az Ádámok és Évák című produkcióról, ezt szintén megismétlik, illetve arról is, hogy felvették a kapcsolatot a lendvai teátrummal.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere úgy fogalmazott, a színház várossal való intenzív kapcsolata valóban előremutató. Az anyagi nehézségek kapcsán elmondta, a zalai megyeszékhely, mint nagyobbik fenntartó, mind erkölcsi, mind anyagi szempontból ezután is minden tőle telhetőt megtesz. Hangsúlyozta, remélhetőleg a hamarosan a parlament elé kerülő új előadóművészeti törvény célja valóban a vidéki színházak megerősítése lesz.

A társulat négy tagja köszönt el, jövőre nem játszik a Hevesi-színházban Benedekffy Katalin, Kálóczi Orsolya és Csávás Dóra, a rendezőasszisztens, Kőműves Zsófia is búcsút int. Hárman érkeznek az együtteshez: két színművész, Barsi Márton és Gulyás-Hermann Sándor, illetve Vass János asszisztens.

Az iskolaszínházi program Tantermi deszka néven folytatódik. A stúdiós képzés ősztől anyagi okok miatt szünetel.

 

Elismeréseket is átadtak csütörtökön. A Színházbarát Kör díját Pap Lujza színművésznő, az Arany deszka-díjat Balogh István díszítő, a Forgács-gyűrűt Farkasné Vízlendvai Ilona főkönyvelő, a Máriáss-díjat pedig Farkas Ignác színművész vehette át. Besenczi Árpád és Sztarenki Pál művészeti vezető nívódíjat alapított, ezt elsőként Wellmann György színművésznek ítélték. Óvári Tamás egyszeri és megismételhetetlen díjat kapott Óvári, a spanom! elnevezéssel a Scapin, a spanom! iskolaszínházi program fotózásáért. A közönségdíjat ma, az utolsó előadás estéjén adják át.

Újuló tűzjelző

A színház ugyan az augusztus 29-ei évadnyitóig bezárja kapuit, ám június végén komoly munkálatokba fognak az épületben: megkezdődik a teátrum elavult tűzjelző rendszerének javítása. A beruházás 18 millió forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!