A gimnáziumban aludtak a túrázók, hogy teljesítsék a kihívást

2024.08.03. 12:30

Rockenbauer Pál előtt tisztelegnek a kanizsai teljesítménytúra résztvevői

A Kanizsa Kul-Túra Egyesület a nagykanizsai Mező-gimnáziumból szombaton 6 órakor több távon rajtoltatta el az indulókat a Rockenbauer Pál teljesítménytúrára. Az ország számos pontjáról érkeztek túrázók, hogy felfedezzék a zalai táj szépségét és teljesítsék a kihívást. Az indulók között találkoztunk a nagykanizsai Lubics Szilvia ultramaratonistával is, aki futva teljesíti a 130 kilométeres távot.

Benedek Bálint

Lubics Szilvia megkapta a pecsétet a reggeli rajtban Veres Ferenctől. A hosszútávfutó edzésként tekint a túrára

Fotó: Benedek Bálint

A leghosszabb, 130 kilométer hosszú Nagykanizsán át Homokkomáromot, Oltárcot, a Börzönce szőlőhegyet, Hahótot, Söjtört, Pusztaszentlászlót, Pusztaedericset, Rádiházát, Szentpéterföldét, a Torhai forrást, Bázakerettyét, Kistolmácsot, Valkonyát érintő túrára nagy volt az érdeklődés. A kihívásra készülődők már egy nappal előbb érkeztek és a rajtnak, valamint a célnak is helyet biztosító Mező-gimnáziumban a tantermekben hálózsákokban, matracokon éjszakáztak, hogy a lehető legfrissebben induljanak neki a távnak.

Berkenyés Gábor kihívásként tekint a 130 kilométer hosszú távra
Fotó: Benedek Bálint

Így tett a szentgotthárdi Berkenyés Gábor is, aki a 33 órás szintidőn belül szeretné teljesíteni a 130 kilométert. Elmondta: ha visszatér a célba, akkor tervei szerint alszik még és ezután utazik vissza Szentgotthárdra.

– A túra egy óriási kihívás, ahol saját magammal küzdök, kitűnő önismereti tréning is – mesélte az 55 éves férfi. – Versenyszerűen nem sportolok, kizárólag kerékpározom. Korábban háromszor indultam ezen a 130 kilométeren, szóval nem ismeretlen a terület. A nyomvonal nagyon szép, feltárul a kivételes zalai táj, melynek megismerése felfedezése kivételes élmény. Egyfajta tisztelgés is Rockenbauer Pál előtt, hiszen ott is léphetünk, ahol egykor ő is járt a Másfélmillió lépés című gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziós sorozatában.

Berkenyés Gábor beszélt arról is miket visz magával a túrára. Kiemelte: fontos, hogy ne legyen nehéz a hátizsák, de a legszükségesebb dolgokat tartalmazza. Ilyen a magnézium, de a multivitamin pótlása elengedhetetlen, esetleg erős fejfájás, migrén ellen fejfájás csillapító, esőkabát, ragtapasz a láb sérüléseire, kesudió és csokoládé. Lényeges a trópusi kalap és a napszemüveg, illetve a fényvédelem is. Illetve a bakancs helyett egy jó, amolyan terepfutó cipő.

Büki Péter cselgáncs versenyző szeretné szintidőn belül befejezni a teljesítménytúrát
Fotó: Benedek Bálint

Hasonlóan készültek a többiek is. Ugyanebben a tanteremben találkoztunk a fővárosi Büki Péterrel, aki épp az állítható túrabotját tesztelte. Majd kiemelte: a barátai invitálására indul a 130 kilométer hosszú túrán, mely Rockenbauer Pál előtt is tiszteleg.

– Vasárnap 15 órára kell visszaérni a rajt helyszínére, azért jól beosztva az erőt és az időt, szeretném már délre teljesíteni a kihívást – folytatta. – Egykor válogatott judoka voltam, veterán korosztályban a mai napig aktívan versenyzem. Ezt a túrát teljesítette egyik jó barátom, Braun Ákos, aki 2005-ben Európa- és világbajnok cselgáncsozó volt. Most pedig azért nem lehetett itt, mert a női cselgáncs szövetségi kapitányaként épp a párizsi olimpián szerepel és büszke tréner is, hiszen az olimpiai ötödik Pupp Réka edzője is.

Aki viszont ott volt a mezőnyben, az Lubics Szilvia hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese.

– Nagykanizsaiként küldetésemnek érzem, hogy induljak ezen a teljesítménytúrán, korábban többször teljesítettem már a másik távokat – mondta a rajtban Lubics Szilvia. – Ez egyébként nagyon jó edzés, amikor csak lehet futunk néhány társammal. Valóban ez egy remek tréning, hosszú, kitartást kívánó kihívás. Annyi a célom, hogy jól érezzem magam.

Strausz Ferenc, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület elnöke elégedett a résztvevők számával, hiszen az ország minden pontjáról, de még Wales-ből is regisztráltak visszatérő indulót. Elmondta: a nappali 40 kilométeres távra 17 fő, a 130 kilométeresre pedig 78 fő nevezett. Az éjszakai 40 kilométeresre kettő előnevezés érkezett, és már hatan a 70 kilométerrel is jelentkeztek. Ez pedig azt jelenti, hogy közel 100 embert mozgattak meg. A teljesítménytúra szervezése korábban elindult, a lebonyolításban viszont egy nagy, összetartó és persze természetkedvelő csapat segít, akikre mindenben számíthatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!