Az egész országot érinti

2 órája

Drasztikusan nőtt a gombamérgezések száma

A Nébih szerint a gombamérgezési események száma a tízszeresére nőtt az átlagos eseményszámhoz képest.

Zaol.hu

Vargánya

Forrás: Internet

Mint közzétették: a gombaszezonban nem csak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  ezúton is felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

Az egyik leggyakrabban megjelenő gomba a karbolszagú csiperke, amely mérgező, s a mostani szezonban is számos mérgezést okozott. Az idő lehűlésével először csökken, majd teljesen eltűnik a mezei szegfűgomba, amit szinte a legtöbben keresnek és gyűjtenek. Átveszi a helyét több apró méretű mérgező, réten és legelőn növekvő tölcsérgombafaj, amelyek miatt minden évben több megbetegedés fordul elő.

Nagy mennyiségben látható a közkedvelt nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru és a szintén sokak által kedvelt ördögszekér laskagomba. Azonban megjelent a bolygatott területeken, árokpartokon és erdőszéleken az ugyancsak minden évben megbetegedéseket okozó kerti őzlábgomba is. Az országban nagy számban van jelen a gyilkos galóca is.

A szezon során a mérgező fajok mellett, a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is kiválthatnak megbetegedéseket. A NÉBIH szerint a leginkább úgy előzhető meg a baj, ha minden gombaszedő bevizsgáltatja a talált gombákat. Ellenőrizetlen gombát ne fogyasszunk és ne is ajándékozzunk! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!