Koszorúzások Zalaegerszegen 1956 emlékére

2 órája

Szerencsés Rudolf: A Városi Forradalmi Tanács utolsó elnöke előtt is tisztelegtek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc zalaegerszegi, zalai eseményeire emlékező városi programsorozatban több helyszínen koszorúztak október 23-án. Szerencsés Rudolf emléktáblájánál is így tisztelegtek a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium főbejáratánál. A Városi Forradalmi Tanács utolsó elnöke az egykori tanítóképzőben 1953-ban kezdett el tanítani.

Antal Lívia

Koszorúzás Szerencsés Rudolf emléktáblájánál (balról): Gyulai László és Billege István, egykori tanítványok és Hóbor József pedagógus

Fotó: A szerző

Hóbor József a Három nap, két év – egy élet című, Szerencsés Rudolfról szóló kötet szerzője idézte fel a földrajz-történelem szakos tanár életútját. Mint mondta, olyan pedagógus volt, aki a létező legjobbat nyújtotta diákjainak. Az 1956-os forradalom zalaegerszegi eseményei kapcsán felidézte, hogy Szerencsés Rudolf november 2-ától alig három napig volt a Városi Forradalmi Tanács elnöke. A szovjet tankok ugyanis november 4-én reggel vonultak be a városba, melynek következtében a Göcseji Múzeumnál, az egykori városi tanácsnál fegyverletételre került sor. 

A megemlékezők Szerencsés Rudolf előtt tisztelegtek 
Fotó:  A szerző

Szerencsés Rudolf és Zalaegerszeg összekapcsolódott

1956-ban Szerencsés Rudolf és Zalaegerszeg összekapcsolódott, mondta Billege István egykori tanítvány volt osztályfőnökéről. Felidézte, hogy az október 26-i történések után az iskola hazaszállíttatta a diákokat, így akkor a tanár út tetteiről nem is tudtak. Mint mondta, ha a forradalmi bizottság akkor nem hoz okos döntéseket, és a szovjetek lőtték volna Zalaegerszeget, a város nem indulhatott volna fejlődésnek.

Ostoros Károly, a Városi Forradalmi Tanács titkára emléktábláját is megkoszorúzták

Az 1956-os forradalom és szabadságharc zalaegerszegi, zalai eseményeire emlékező városi programsorozat részeként koszorúkat helyeztek el a Zala Megyei Ideiglenes Nemzeti Bizottság, a Zala Megyei Tanács Munkástanácsa és a Zala Megyei Forradalmi Tanács megalakulásának emléket állító táblánál a Zala Vármegyei Kormányhivatal bejáratánál. Továbbá megkoszorúzták Ostoros Károly, a Városi Forradalmi Tanács titkára emléktábláját az Ostoros Károly Csarnok bejáratánál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában