Térségi híreink röviden

2 órája

Kincs a konténerben Nagykanizsán, kulturális kavalkád Lentiben, Balaton Arca verseny

Mozsár Eszter

A kiállítás keretében közel 250 műkincs fedezhető fel digitális formában

Fotó: Szakony Attila

Kincs a konténerben Nagykanizsán

A minap nyílt meg Nagykanizsán a Medgyaszay Ház melletti területen az az egyedülálló, interaktív konténer-tárlat, mely a Magyar Nemzeti Múzeum legszebb kincseit mutatja be digitális formában. A november 10-ig látogatható kiállítás keretében közel 250 műkincs fotója, grafikája, 3D-s térben forgatható másolata várja az érdeklődőket. A kiállítás a magyar történelem páratlan történelmi és művelődéstörténeti emlékeit mutatja be interaktív formában. A konténeren belül található az úgynevezett Magic Wall egy olyan érintőképernyős felület, amelyen egyszerre többen is tudnak keresgélni, nézelődni. Ennek segítségével a látogatók 250 műtárgyról találhatnak nagy felbontású és 3 dimenziós térben forgatható képeket, hozzájuk kapcsolódó leírásokat és játékokat. 

Karner László jubileumi tárlata a Gönczi Galériában

Tíz évvel ezelőtt összegzett utoljára összefogó gyűjteménnyel a szombathelyi származású festőművész. Karner László idén hetvenéves, ebből az alkalomból nyílt tárlata Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában, amit október végéig láthat a közönség. A megnyitón Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet. Az alkotói munkásság, harmincöt év keresztmetszete kapott helyet a falakon, a tárlat anyagát Nagy Johanna közművelődési szakember válogatta össze. Ahogy a művész fogalmazott, rábízta magát teljesen az ő meglátásaira, szinte hívogatnak, életre kelnek a kronológiai sorrendbe állított, tematika szerint kiállított festmények. Karner László Szombathelyen született és érettségizett, majd a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerezte diplomáját tanító és rajz szakon. Egészen nyugdíjazásáig pedagógusként dolgozott, ma talán kicsit több ideje van a művészi elmélyülésre. A festőművész mindig az absztrakció bűvöletében élt, annak is a lírai vonulata áll hozzá közel. 

Kulturális kavalkád Lentiben

Az elmúlt hétvégén két napon át tartó programsorozatot rendezett a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága Lentiben. Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című esemény keretében igazi kulturális kavalkád volt a városban, királyokról, csatákról szóló művészettörténeti előadás, a magyar gasztronómia jellegzetességeit felvonultató gasztrobusz, színház és táncművészeti előadás is várta az érdeklődőket. Lentiben nagy sikert aratott szombaton a hungarikum gasztrobusz, ahol rögös túrós pogácsát, gyulai és csabai kolbászt, Pick szalámit, valamint Hétvezér tokányt dödöllével és szarvasi szilvalekváros tepertős papucsot kínáltak. Izgalmasnak ígérkezett az Árpád-házi királyok genetikai azonosításával foglalkozó előadás, melyet Kovács Bence, a Magyarságkutató Intézet munkatársa tartott. Este a művelődési központban a Duna Művészegyüttes Magyar táncképek című előadása zárta a napot. 

Balaton Arca – indul a verseny, melyen nem csak a szépség számít

Hagyományteremtő céllal elindult az a projekt, amely keresi azt a fiatal hölgyet, aki legjobban megszemélyesíti a Balaton természetes szépségét és különlegességét. A Balaton Arca versenyre már lehet jelentkezni, a győztes egy éven át képviseli a Balaton turisztikai értékeit különböző eseményeken. A versenyzők több fordulóban mérik össze tudásukat és személyiségüket. Fotózásokon, divatbemutatókon és kulturális eseményeken is bizonyíthatják rátermettségüket. A végső döntést a szakmai zsűri és a közönség együtt hozza meg, hiszen a közösségi médiában is szavazhatnak a kedvencekre. A zsűri tagjai között neves szakemberek és civilek is helyet kapnak, akik a versenyzők fellépését, kommunikációs készségeit és a Balatonhoz való kötődésüket is figyelembe veszik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában