Kirándulás

2 órája

Itt az ősz! Várnak a Keszthelyi-hegység legszebb kilátói!

A Keszthelyi-hegység és a környező Balaton-parti települések, mint Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök, számos kilátót kínálnak, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a környező hegyekre. Íme egy összefoglaló a kilátókról ebben a térségben.

Zaol.hu

Festetics-kilátó (Gyenesdiás)

Gyenesdiás fölött, a Keszthelyi-hegység egyik magasabb pontján - a Varsás-hegyen, 235 méteren -, a Nagymező közelében található. A két évvel ezelőtt felújított, három emeletes kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik a Balaton nyugati részére, Keszthelyre, Gyenesdiásra és Vonyarcvashegyre. A Keszthelyi-hegység erdei és a Balaton távoli hegyeinek látványa is csodálatos innen, amelyet a Nagymezőről induló, könnyen járható útvonalon lehet megközelíteni. A Nagymező piknikezésre, bogárcsozásra kiválóan alkalmas hely, játszótérrel, mosdóval és esőbeállóval is rendelkezik és a gyerekeken túl még a kutya is elfárad mire körbefutja a hatalmas teret. Innen csak néhány lépés a Kőbánya, ami lentről és fentről is lenyűgöző látvány.

Berzsenyi (Pető-hegyi)-kilátó (Gyenesdiás)

A Keszthelyi-hegységben, a Festetics-kilátó közelében, a Pető-hegyen áll 355 méteren. Szintén a Nagymezőről, egy rövid túrával a legkönnyebb a megközelítése. A kilátóból a Balaton déli partjára, valamint a Keszthelyi-hegység erdős tájaira nyílik gyönyörű kilátás az 1951 óta magasodó és 2002-ben felújított építményből. Bár jelenleg átmenetileg zárva van, érdemes figyelemmel követni, mikor nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt, akárcsak a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátó.

Keszthelyi-hegység
Úton a Bél Mátyás-kilátó felé
Fotó: Mészáros Annarózsa

Bél Mátyás-kilátó (Vonyarcvashegy)

A dolomitos Garga-hegyen 221 méter magasságban áll az 1972-ben épült és 2013-ban teljesen újjáépült kilátó, ahonnan a Balaton, valamint Vonyarcvashegy és környéke gyönyörű panorámája tárul a kiránduló elé. Az északi part hegyei és a Keszthelyi-hegység is jól látható innen. Rövid sétával elérhető Vonyarcvashegy központjából.

Szépkilátó (Balatongyörök)

Balatongyörök nyugati részén, a 71-es főút mentén található az egyik legismertebb balatoni kilátó, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Balatonra, a Szigligeti-öbölre és a Tapolcai-medence hegyeire, mint a Badacsony, Szent György-hegy és a Csobánc. Könnyen megközelíthető autóval is, mivel közvetlenül a főút mellett található. Számos étterem, cukrászda várja a betérő kirándulókat a közelben. A közelmúltban Lady Mary Hamilton, Festetics II. Taszilo felesége kapott szobrot a megújult sétány végén.

Batsányi-kilátó (Balatongyörök)

A Balatongyörök fölé magasodó Pap-hegyen, a Szépkilátó közelében magasodik 448 méteren a három szintes, lapos sátortetős Batsányi-kilátó, amely 2014-ben újult meg. Azt megmászva a túrázó elé tárul a Balaton nyugati része, a Keszthelyi-öböl, a Balaton-felvidék hegyei és a déli part látképe. A Szépkilátóból induló túraútvonalon érhető el.

A Padkűi-kilátó
Fotó: Mészáros Annarózsa

Padkűi-kilátó (Gyenesdiás)

A Keszthelyi-hegység egyik kisebb magaslatán, 408 méteren található, nem messze a Berzsenyi-kilátótól. Az erdővel körülvett, 2015-ben átadott kilátóból a Balatonra és a Keszthelyi-hegységre nyílik szép kilátás. Könnyen megközelíthető gyalogosan Vállusról, Gyenesdiásról vagy a Nagymezőről indulva. A Padkűi kilátó melletti kis tisztáson a Zala megyei turisták három kopjafát állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére. Középen áll dr. Jakabfi Rudolf természetjárónak, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnökének kopjafája. Két oldalán zalai természetjárók kopjafája, amelyeken kis fém táblák emlékeztetnek az elhunytakra. Közöttük a legfiatalabb Buruczky Ferenc meteorológus, aki 29 éves korában hunyt el.

Ilyen látvány tárul elénk a Padkűi-kilátóból
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Keszthelyi-hegység kilátói egytől egyig lenyűgöző látványt nyújtanak, legyen szó a Balaton csillogó vízéről, a Keszthelyi-hegység erdős tájairól vagy a Tapolcai-medence ikonikus hegyeiről. Az őszi időszak  különösen alkalmas a fenti kilátók meglátogatására, hiszen a természet színes pompájában mutatja meg magát, a balzsamos-friss levegő jót tesz a testnek, a magával ragadó panoráma pedig a lelket gazdagítja.

Mészáros Annarózsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!