Intő jel, hogy már a vízbefulladás megelőzésének is van világnapja

2024.07.27. 13:00

Idén már 231 fő életét mentették meg a vízirendőrök a Balatonon

Itt van július utolsó hétvégéje, a hőség, a kellemetlen párás meleg továbbra sem hagy nyugtot. Vasárnapra 35 fokot ígérnek az időjósok. A hónap utolsó hétvégéjén is bizonyára sokan választják a strandolást, csak ne legyen baj a meggondolatlan fürdőzésből az enyhülés helyett.

Antal Lívia

Aki nem tud úszni, ne menjen a mély vízbe. Ez az egyik betartandó aranyszabály, hogy ne legyen szükség a vízirendőrökre

Forrás: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az ENSZ Közgyűlése három évvel ezelőtt a vízbefulladás megelőzésének napjává nyilvánította július 25-ét, mert globálisan ez az egyik vezető halálok a 1–24 éves korosztályban. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság ennek okán ismét figyelmeztet.

- Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nyaralás könnyen tragédiába fulladhat, sajnos akár szó szerint. Nem elég, ha mi vigyázunk rátok! Vigyázzatok magatokra és egymásra, és tartsátok be a kommentben lévő tanácsokat! - int a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 5 vízirendészeti rendőrőrsön több mint 25 rendőrségi szolgálati hajóegységgel vigyázza Közép-Európa legnagyobb vízfelületű tavát, ahol 116 kikötő, valamint 145 kijelölt fürdőhely található a tó 235 km hosszú parti sávján és közel 600 négyzetkilométeres területén.

Idén jelenleg 121 mentési kivonulás során már 231 fő életét mentették meg a vízirendőrök a Balatonon, de sajnos többen a halálukat lelték. Sokszor nincs esély érdemi beavatkozásra, mert az esetek bekövetkezésekor sem a vízirendőrök, sem a strandi vízimentők nem észlelnek vizuálisan semmilyen rendellenességet. Az egyetlen lehetőség a vízbefulladások megelőzésére az állandó figyelemfelhívás, az íratlan szabályok, tanácsok folyamatos sulykolása, amelyeket ideje lenne komolyan venni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában