Pécsi siker született

2018.06.09. 08:00

Perbeszédekkel versenyeztek Zalaegerszegen

Büntethetők-e azok a fiatalok, akik ittas férfival keveredtek konfliktusba és az összecsapás végén az idősebb ember halálos sérüléseket szenvedett?

Arany Gábor

Pénteken egymás után hét ügyvéd is igyekezett érvelni amellett, hogy a fiatalok nem követték el a halált okozó testi sértés bűntettét, illetve cselekedetük legfeljebb enyhe büntetéssel sújtandó. Bár a „tárgyalás” a zalaegerszegi törvényszék dísztermében zajlott, a vádlottak nem voltak jelen, és ítéletet sem hirdettek, mert az elhangzott védői érveléseket ez alkalommal nem bíró, hanem zsűri értékelte.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg ugyanis a Pécsi Ítélőtáblához tartozó négy dunántúli megye ügyvédjelöltjei számára a perbeszéd-versenyt – a hagyományos pécsi helyszínt elhagyva – idén a zalai megyeszékhelyen. Ahogy a szervezők nevében dr. Károlyi Attila, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara titkára elmondta, a Wolters Kluwer kiadó által jegyzett ügyvédjelölti versenyen a megyei főügyészség részéről Szűcsné dr. Lukács Mónika képviselte a vádat. Az általa elmondottakra reagálhattak védőbeszéddel a versenyzők, akik rövid felkészülés után 15 percben fejthették ki érveiket. Ezek szakmai megalapozottsága mellett a jelöltek retorikai felkészültségét is értékelte a zsűri.

– Mindig a védenceim számára legkedvezőbb ítéletet szeretném elérni, ezért felmentést kértem – fogalmazott kérdésünkre dr. Szőts Viola, aki Bonyhádról érkezett, és az elmúlt évben megnyerte a versenyt. – Érvelésem szerint jogos védelmi helyzetben voltak védenceim, hiszen támadás érte őket – magyarázta.

Nos, a dr. Makai Lajos, a pécsi ítélőtábla elnöke által vezetett héttagú zsűri értékelése alapján az idei versenyt dr. Molnár Tamás (Pécs) nyerte meg, dr. Szőts Viola és dr. Sipos Ákos (Pécs) előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában