Püspöki áldás

2019.08.16. 07:00

Felavatták a Boldogasszony-kápolnát a Gébárti-tó partján

Több százan gyűltek össze tegnap a Gébárti-tó déli oldalán, a gát melletti ligetes domb­oldalban, ahol felszentelésre várt a Makovecz Imre vázlatai alapján épített Boldogasszony-kápolna.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az organikus építészet hazai mestere 2009-ben készítette el a kápolna vázlattervét, s két évvel később elhunyt. Helyi összefogás eredményeként öltött formát a közel 68 négyzetméter alapterületű, ovális alaprajzú épület. Az anyagi hátteret a 2016-ban Makovecz Imre örökségének ápolására, és valóra nem vált műveinek létrehozására indult kormányprogram biztosította. Az építést az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forinttal támogatta, majd egy év múlva újabb 40 milliós támogatást biztosított, továbbá magánszemélyek adományai és kétkezi felajánlásai is hozzájárultak a létrehozásához. A kiviteli terveket Fülöp Tibor építész készítette, és a Home­land Kft. építette fel a kápolnát.

Kiss-Rigó László megáldja a kápolnát Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester az egybegyűlteket Szent István királyra emlékeztette, aki halála előtt Szűz Máriának ajánlotta fel az országot. Azóta Magyarország Mária országa, Regnum Maria­num, s augusztus 15. Nagyboldogasszony napja. Köszönetet mondott dr. Buksa Ildikó pszichiáternek, aki sokat tett a megvalósításáért. Balaicz Zoltán a kápolna környezetében végbement és még várható további fejlesztésekről is szólt. A tóparton 25 millió forintért létrehozott vízisport-központról, a Kézművesek Házának 134 millió forint támogatással hamarosan elkészülő bővítéséről, a szeptember közepén átadásra kerülő Kárpát-medencei sírjeleket tartalmazó fejfaparkról, illetve az országút mellett készülő kerékpár­útról. Felolvasta a munkában részt vett közösségek és magánszemélyek neveit is.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: a kis kápolna jelképe a kereszténységünknek, a hitünknek, a magyarságunknak, a családjainknak. A folytatásban a hitükért elhunyt személyek szenvedéseiről beszélt, majd közölte, hogy 1945 és 1990 között sok minden történt azért, hogy megszűnjön a kereszténység. Felszólított: ez ellen küzdeni kell, s e küzdelem jelképe a kápolna.

Az ünnepségen Kónya Zoltán, a kivitelező Homeland Kft. vezetője a polgármesternek készre jelentette a Boldog­asszony-kápolna építését.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megáldotta a kápolnát, majd szentmisét mutatott be. Szentbeszédében az ünnepnap kapcsán Szűz Mária mennybemeneteléről, Magyarország védőszentjéről és a kápolna létrehozásáról beszélt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában