Még van hova fejlődni

2022.05.07. 09:00

Két zalai falu lakói fogtak össze a környezet megtisztításáért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezte a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, melyben a felsőrajki iskolások, szülők és pedagógusok, valamint az alsórajki hivatal dolgozói tisztították meg a településeket.

Benedek Bálint

Az egész falu összefogott. Az előtérben Vigh László országgyűlési képviselő, Zsuppánné Horváth Mária polgármester és Kósa Istvánné, a Suli Harmónia Alapítvány elnöke Fotó: Gergely Szilárd

A közösségi eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki maga is kesztyűt húzott és zsákot ragadott, hogy gyűjtse az elszórt hulladékokat. Meglátása szerint az országban és Zala megyében sem jelent akkora problémát az elhullajtott szemét, azonban még van hova fejlődni, ha megnézzük a szomszédos Ausztriát vagy épp Szlovéniát.

- A falvakban élők igyekeznek odafigyelni a környezetükre, annak rendben tartására és szépítésére - fogalmazott. - Mindenütt rendszeresen elszállítják a hulladékot, sőt a szelektív gyűjtésre is odafigyelnek. Ennél sokkal nagyobb problémát jelentenek a településeket összekötő utak mentén, az árkokban összegyűlő hulladékok. Ezeket általában az autókból szórják ki a felelőtlenek, mit sem törődve a természetkárosítással. A közös összefogásnak a szép példája a mostani, ahol a felsőrajki Szent Imre-Suli Harmónia Általános Iskola diákjai, szülők és hivatali dolgozók, valamint a szomszéd Alsórajk is szorgalmasan, minden fűszálat átvizsgálva tisztította meg a térséget.

A felsőrajki polgármester, Zsupánné Horváth Mária büszke a településre, ahol mindenki igyekszik óvni, gondozni a portája előtti területeket. Tudatosságukat jól mutatja, hogy a környező települések közül elsőként telepítettek használt sütőolaj gyűjtőpontokat, s folyamatos a papírhulladék elkülönített gyűjtése is. Ezúttal 95 gyermek, szülői beleegyezéssel, védőfelszereléssel és tanári felügyelettel szedte a szemetet.

Jól vizsgáztak az alkalmi környezetvédők, hiszen húsz zsáknyi hulladéktól szabadították meg a környezetet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában