„Szólj bele!”

2022.10.26. 11:30

Fókuszban a fiatalok ötletei Nagykanizsán

„Szólj bele!” címmel a fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítése címmel középiskolások és egyetemisták részvételével szervezett programot az önkormányzat és a Loco-Motív Közösségi Alapítvány az egyik belvárosi kávézóban.

Benedek Bálint

A fiatalok közé beültek a felnőttek és a kortársak is, hogy együtt gondolkozzanak Fotó: Gergely Szilárd A fiatalok közé beültek a felnőttek és a kortársak is, hogy együtt gondolkozzanak Fotó: Gergely Szilárd

 

Az Együtt Európa Ifjúsága – Erasmus+ projekt pozitív irányú szemléletváltozásra törekszik, arra, hogy a fiatalok a társadalom aktív alakítóivá válhassanak. Az európai fiataloknak célzott eszközökre, jó gyakorlatokon alapuló tapasztalatokra van szüksége ahhoz, hogy kiteljesíthessék a bennük rejlő potenciált. Nagykanizsa önkormányzata és a Fenntartható Jövőért Egyesület aktív résztvevője a nemzetközi projektnek.

- A találkozó célja, hogy összekapcsolja a 22 kanizsai egyetemistát és a 18 középiskolást az ifjúságpolitikával közvetlenül vagy közvetetten foglalkozó szakemberekkel – fogalmazott Cziráki Judit, a Városfejlesztő Kft. vezetője. – A kötetlen tréning keretében arra törekszünk, hogy a felek megismerjék egymás álláspontját a fiatalság helyzetét, társadalmi szerepvállalását illetően. A megvalósuló program a produktív közös munkát kívánja elősegíteni, melynek eredményeként konkrét javaslatok születhetnek meg, amik a gyakorlatban is felhasználhatók Nagykanizsa ifjúságpolitikájában.

Ezt követően a hat vendég, köztük Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke, Laukó Emőke a Zsigmondy-technikum igazgatója és Bagarus Ágnes, a Humán és Hatósági osztály osztályvezetője a fiatalok között egyfajta műhelymunkában vett részt.

- Hasznos napot tölthettünk együtt, hiszen kiderült, hogy a középiskolások és az egyetemisták hasonlóképpen vélekednek a megoldandó problémákról – mesélte a programot követően Laukó Emőke. – Ötleteket adtak, hogy miként lehet közösen dolgozni, sőt rendezvényeket találtak ki, melyek kellően előremozdíthatják az ifjúsági életet a városban. A középiskolások nagyon szeretnék, ha lenne újra városi diákönkormányzat, mely szervezet akár az egyetemisták hallgatói önkormányzatával közösen dolgozhatna és gondolkodhatna. A jól működő kapcsolatból koncertek, összejövetelek egyfajta klubszinten történhetnének, mely kizárólag ezt a korosztályt szólítaná meg. Remélhetőleg az elhangzott ötletekből a jövőben élő valóság lesz, hiszen csak így garantálható, hogy a fiatalság megtalálja a kedvére valót a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában