Térségi híreink röviden

2 órája

Új öltöző Botfán, Sütni jobb! program Zalában, szakértői vélemény a buszbalesetről

Mozsár Eszter

Átadták a felújított sportöltözőt Botfán. Ilyen szép környezet várja a helyi futballistákat

Fotó: Pezzetta Umberto

Átadták a kibővített és felújított sportöltözőt Botfán

Három fő részből állt az az egy éve indult beruházás, amit hivatalosan kedden adtak át a Botfai LSC Sportcentrumban. A zalaegerszegi településrészen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sikeres pályázatának köszönhetően 29 millió forintból új, kettő öltözős, vizesblokkal és gazdasági irodával ellátott 50 négyzetméteres sportöltöző épült, aminek kivitelezője a Kozma Kft. volt, a terveket Ekler László készítette. Az MLSZ pályafelújítási programjában további 13,5 millió forintot nyert a klub, amiből a Municípium Kft. az élőfüves futballpálya öntözőrendszerét alakította ki. Emellett a régi öltözőket is sikerült felújítani a 150 fős sportklubot tíz éve szponzoráló Zalaware Kft., valamint a Hajba Tech Kft. és helyi cégek, támogatók segítségével, sorolta az ünnepélyes átadón Kocsis Sándor, a Botfai LSC vezetője. Balaicz Zoltán polgármester arról szólt, hogy a sikeres fejlesztés titka a városrész közösségeinek összetartó erejében rejlik. 

Sütni jobb! – közösségi élménysütésen a bűnmegelőzésről és az őket érintő veszélyekről

Összesen 15 alkalommal vehetett részt közösségi élménysütésen a Zala vármegye hét lakásotthonában élő közel 50 gyermek az elmúlt időszakban. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya Sütni jobb! programját harmadik alkalommal valósította meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ötletpályázatán elnyert támogatásból. Zárórendezvényét kedden tartották Zalaegerszegen, amelyen a gyerekek ajándékot kaptak. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Sznopek Veronika rendőr őrnagy az egyik kereskedelmi csatornán futó Mestercukrász című gastroreality győztese volt 2021-ben. Így a Sütni jobb! programban cukrászként és hivatásos rendőrként is részt vesz. 

Dömötör Andrea kapta idén a Szentmihályi Imre-díjat

Dömötör Andrea gyűjteménykezelő kapta idén a Szentmihályi Imre-díjat, amit a Göcseji Múzeum házi ünnepségén adtak át hétfőn, tájékoztatta portálunkat a közgyűjtemény. Az elismerést az veheti át, aki legalább tíz éve a múzeumban dolgozik, és szakmai munkájával hozzájárul az intézmény színvonalának emeléséhez. A díjat a munkatársak szavazzák meg. A Göcseji Múzeum Napja az első állandó kiállítás megnyitásához – 1950. július 2. - kapcsolódik, s ebből az alkalomból néhány éve alapították az intézmény egykori igazgatójáról, Szentmihályi Imréről elnevezett díjat. Az elmúlt időszakban a múzeum munkatársai közül többen konferenciákon, studytourokon vettek részt, a tapasztalatokról, élményekről hallhattak a kollégák képes beszámolót még a díjátadás előtt.

Buszbaleset: könnyen lehet, hogy életeket mentett a buszsofőr

Valószínűleg súlyos sérülésektől mentette meg utasait annak az autóbusznak a sofőrje, amely a 76-os főúton karambolozott egy szemből érkező, szabálytalan előzésbe kezdő személygépkocsival szombat este. A buszbaleset során a járművezető az ütközést követően a kerekein gurulva vitte le az autóbuszt az út menti rézsűn, és csak annak az alján dőlt oldalára. A fenti megállapítást Horváth Csaba műszaki mentési szakértő tette. Mint mondta: az autóbuszokkal történő balesetek során a leggyakrabban akkor fordulhatnak elő súlyos, akár halált is okozó személyi sérülések, ha a jármű a tetejére borul, vagy az oldalára borulva csúszik. Horváth Csaba hozzáteszi, a 76-os főúton történt balesetnél a szerencse mellett a buszsofőr tapasztalata, előrelátása is hozzájárult ahhoz, hogy nem történt tragédia. Egy ilyen erejű becsapódásnál, mint amilyen a szombati volt, még egy autóbusz, de akár kamion kormányszerkezete, annak segédberendezései és futóműve is sérülhetnek, ezáltal a jármű irányíthatatlanná válhat. Bár a vizsgálati adatoknak nincs birtokában, de a szakértő úgy véli, hogy az autóbusz az ütközés pillanatában már nagyon lassú tempóban közlekedett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában