Idén a szokásosnál némileg gyengébb volt a termés

2 órája

A gesztenye körül forgott a világ (galériával)

Visszaköltözött régi helyére, a római katolikus templom kertjébe az immár 16. alkalommal megrendezett gesztenyés nap Galambokon. Szombaton szórakoztató programokkal, főzőversennyel és gasztronómiai kínálattal várták az érdeklődőket, amiből a gesztenye sem maradhatott ki.

Gyuricza Ferenc

Sül a gesztenye

Fotó: Gergely Szilárd

Ez utóbbit többféle változatban is megkóstolhatták az érdeklődők. Volt sült és főtt gesztenye, készítettek gesztenyés süteményeket és gesztenyepürét, de akár gesztenyemasszát is vásárolhattak a rendezvényre kilátogatók az árusoktól. 

gesztenye
Díszek gesztenyéből
Fotó: Gergely Szilárd

14 csapat a főzőversenyen

- Jó lett volna, ha a főzőversenyen is megjelenik a gesztenye az alapanyagok között, de olyan étel ezúttal nem készült, ahol a húst gesztenyével kombinálták volna – mondja Szabó Tamás polgármester, aki ezzel együtt is rendkívül elégedett volt a nap eredményeivel. Mint mondja, 14 csapat vállalkozott a főzésre, a gesztenyés nap pedig úgy is telt házasra sikerült, hogy az a piactérről a jóval nagyobb befogadóképességű templomkertbe költözött át, ahol Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket. 

Főzőversenyt is rendeztek a gesztenyenapon
Fotó: Gergely Szilárd

Visszatértek a régi helyszínre

- Valójában ez volt az eredeti helyszíne a rendezvénynek, az ötletgazda Varga házaspár itt rendezte meg az első közös gesztenyesütést, majd körülbelül egy évtizeden keresztül a gesztenyés napot is ezen a helyen tartottuk meg – folytatta a község önkormányzati vezetője. – Most azért került vissza, mert egyrészt már kinőttük a piacteret, másrészt szeretnénk a közösségi színtereinket is jobban kihasználni. A piacterünkön folyamatosan vannak rendezvények, így most a templomkertre esett a választásunk.

Idén kevesebb gesztenye termett

A gesztenyés nap kulturális és szórakoztató programokat is magába foglalt. Felléptek a helyi óvodások és általános iskolások, a településen élő fiatalok, valamint a galamboki hagyományőrző énekkar is. Emellett érkeztek szereplők a környező településekről, majd a Bon-Bon együttes mutatta be dalait, amit késő estig tartó szórakoztató zenei műsor követett. A rendezvény sikerére még az sem vetett árnyékot, hogy idén a szokásosnál némileg gyengébb volt a gesztenyetermés. Szabó Tamás szerint ezt az időjárás okozhatta. A nyár rendkívül aszályos volt, míg az ősz csapadékos. A polgármester úgy fogalmazott: amikor szükség lett volna esőre, akkor nem volt, amikor viszont nem kellett volna, akkor kaptak belőle bőséggel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában