A közelgő 200. évforduló apropóján

2022.10.03. 09:00

Petőfi-megemlékezésre készül Nagygörbő

Jövőre lesz Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. A jubileum tiszteletére színes rendezvényt szervezett a település önkormányzata.

Smidhoffer Eszter

A csabrendeki Kid Dance tánccsoport előadása Fotó: önkormányzat

A megemlékezés különlegessége, hogy a költő patrónusa, Vörösmarty Mihály többször Nagygörbőn vendégeskedett a Tolnay családnál.

Az esemény felvonulással kezdődött. Elöl huszárok, majd betyárok, mazsorett-tánccsoport, néptánccsoport tagjai meneteltek. Őket traktoros felvonulók követték. Három állomást érintettek, ahol Petőfiről írt ismertetőt hallhattak a résztvevők Ujvári Sándortól. Ezután

a csabrendeki Kid Dance mazsorett-tánccsoport előadását élvezhették a felvonuláson résztvevők és a nézelődők, majd a zalaszentgróti néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget. A rendezvényen a Csilizpatas testvértelepülésről érkezett 8 fős delegáció is részt vett.

A kúriába visszaérkezve forró gulyással kedveskedtek a résztvevőknek, majd Takács Lászlóné polgármester köszöntője után Ferencziné Vitai Andrea előadását hallgathatta meg a közönség. Az előadó a falu történetét kutatva sok érdekességet ásott elő Petőfi Sándorról és Vörösmarty Mihályról. Halhatatlan a lélek című előadását verses blokkok szakították meg Petőfi Sándor gyűjteményéből, melyet a falubeli gyerekek és felnőttek adtak elő. A szereplők között volt Kiss Kende, Kiss Barna, Tarsoly Boglárka, Piros Lajosné és dr. Aradi László.

A folytatásban Gergely János – a kehidakustányi pajtaszínház szervezője, nyugdíjas pedagógus, tanító – Petőfi Sándor életével kapcsolatos játékos vetélkedőt tartott, s a részt vevő gyerekek segítségével elbábozott egy részletet a János Vitézből. A műsort Barna Zsombor zárta Vitéz László menyecskét keres című előadásával. Az előadó 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakán, bábszínész szakirányon. A Budapest Bábszínház szerződött társulati tagja.

A nagygörbői rendezvény ideje alatt kézműves-foglalkozás mellett hagyományőrző játékok is várták a gyerekeket. Egyebek közt  kukoricamorzsolás, diótörés, kukorica- és búzaválogatás kínált elfoglaltságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában