Miniszteri elismerés

2023.07.06. 12:30

Dr. Venczel István díja

Rangos kitüntetést, Batthyány-Strattmann László-díj miniszteri elismerést vehetett át nemrég dr. Venczel István, a csesztregi körzet háziorvosa, főorvos az egészségügyi ellátás területén elért szakmai munkája, kiváló teljesítménye elismeréseként.

Korosa Titanilla

Bedő Róbert polgármester és dr. Veczel István az emlékplakettel

Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Venczel István 1983-tól, immár 4 évtizede végzi gyógyító munkáját elkötelezetten, szakmailag magas színvonalon, nagy figyelmet fordítva a betegségek megelőzésre is. Zalaegerszegen kezdett dolgozni, majd 1989-ben édesapjától vette át a praxist, lett körzeti, majd háziorvos Csesztreg központtal hét településen. Betegei és az ellátott települések lakóinak körében nagy tiszteletnek örvend, mivel nemcsak szakmai tudása elismerésre méltó, de empátiája, segítőkészsége is. Ezt bizonyítja, hogy a praxisába bejelentkezettek száma jelentősen, 25 százalékkal meghaladja a háziorvosi körzet lakosságszámát.

A főorvos a díj kapcsán elmondta, hogyan döntött az orvoslás mellett. Iskoláit Csesztregen és Lentiben végezte, ott a gimnáziumban matematika tagozatra járt, a műszaki pálya érdekelte. Másodikosként biológiából egyest kapott, amit ki kellett javítani. Akkor tanultak az emberi testről, ehhez édesapjától megkapta Szentágothai János Funkcionális anatómia tankönyvét, mely az egyetemisták bibliája. Édesapja azt kérte tőle, hogy a fejezetek első sorait tanulja meg. Olyannyira érdekelte a téma, hogy rövid idő múlva sorra írta az 5-ös dolgozatokat, latinul. Ekkor döntötte el, hogy orvos lesz. A Pécsi Egyetemen szerzett diplomát, sebészeti műtéttani és általános orvosi kollégiumot, körzeti orvosi speciális kollégiumot végzett. Érdekelte a sebészet és a pszichológia is, de végül az általa az orvoslás királynőjének nevezett belgyógyászatot választotta. Háziorvos Csesztregen, Lentiben a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet belgyógyász főorvosa, foglalkozás-egészségügyi szakorvos és Pécsi Tudományegyetem mentora. 

Arról is beszélt, hogy ükapja az 1848-49-es szabadságharc után telepedett le Zalalövőn és a megye első chirurgusaként dolgozott a régióban. Dédapja már Csesztregen kezdett, így ő már az orvosdinasztia ötödik tagjaként praktizál. Érdekességként említette, hogy a Vas megyében dolgozó Batthyány-Strattmann Lászlót, a díj névadóját kellett, hogy ismerje dédapja és a nagyapja is, hisz egymástól 20 kilométerre dolgoztak évtizedekig. 

A főorvost a község önkormányzati képviselő-testülete terjesztette fel a kitüntetésre. Bedő Róbert polgármester kiemelte, hogy a gyógyító tevékenysége mellett dr. Venczel Istvánnak példamutató a közéleti szerepvállalása, hiszen alapítója és több mint 30 éve elnöke a helyi Falubarát Egyesületnek, emellett számos orvosi szervezetben végzett és végez szakmai és szervezőmunkát. 

Dr. Venczel István munkáját többször is elismerték, 2011-ben Zala Megyei Egészségügyéért díjat vehetett át, 2017-ben kamarai munkáját Szent Kozma- és Szent Damján-díjjal ismerték el. A Batthyány-Strattmann László-díj egy életút elismerése, amit évente 15-en kapnak meg, a Semmelweis-díj után a második legrangosabb az egészségügyben. 

Mint mondta: orvosként nem a kitüntetések gyűjtése a cél, de jólesik az elismerés. Munkáját mindig is szerette és sokszor minden más elé helyezte. Ebben benne kell élni, a gyógyítás beköltözött a családi életbe, de csak így van értelme, vallja a főorvos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában