Sikerült megőrizni a munkahelyeket

2023.10.24. 07:00

Jelentős megtakarítást értek el a fejlesztésekkel

Jól kezelte az energiaválság okozta kihívásokat a zalaegerszegi önkormányzat, az alapvető intézmények működését sikerült biztosítani.

Arany Gábor

A napelemek telepítésénél a teljesítményarányos kialakítás volt a cél

Fotó: Pezzetta Umberto

Egyebek mellett ez hangzott el a legutóbbi zalaegerszegi önkormányzati közgyűlésen, ahol  képviselők tájékoztatót hallgattak meg a tavaly ősz óta hozott intézkedésekről. 

Mint a közgyűlés utáni tájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, 2022 októberében foglalkozott először a grémium az energiaválság negatív hatásainak elemzésével, illetve az arra adható lehetséges válaszokkal, s decemberben már konkrét intézkedésekről döntöttek. Ennek alapvetése volt, hogy a komoly nehézségek ellenére is biztosítani kell az önkormányzati alapellátásokat, a bölcsődék, az óvodák, az oktatási és nevelési intézmények, az orvosi rendelők, az idősotthonok, a szociális intézmények működését, a szociális támogatásokat és a gyermekétkeztetést is. A legfontosabb az volt, hogy mind az 1800 munkahelyet megőrizzék az önkormányzati szférában. Ez sikerült, ráadásul más városokkal ellentétben nyitva maradt a színház, a bábszínház és az uszoda is. Látva a válság következményeit, a város energiafüggőségének csökkentése érdekében is születtek döntések. Segítséget kapott a lakosság is, a rászorulók a gáz-, illetve villamosenergia-számlájának kifizetéshez támogatást igényelhettek. Emellett elindult a lakosság számára az energiatakarékos égők ingyenes csereprogramja. Ebben 2.081 igénylő 25 ezer LED-izzót vehetett át. Hasonló LED-csereprogram segíti a társasházi közösségeket is.

A 2023-ban megvalósított energiahatékonysági fejlesztések -  önkormányzati épületek hőszigetelése, világítástechnikai modernizációk, energiatakarékos fényforrások használata, kazáncserék, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése - eredményeként közel 50 százalékos megtakarítást sikerült elérni. Az energiahatékonysági fejlesztésekre eddig 528 millió forintot költött a város, és további programok lesznek, hangzott el.

A beruházások eredményeként az önkormányzati intézmények gazdaságosabban működtethetők. A fűtéskorszerűsítéssel és kazáncserékkel 30 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, a   a világításkorszerűsítés és a lámpacserék 50 százalékos megtakarítást hoztak. A napelemek telepítésénél a teljesítményarányos kialakítás volt a cél, tehát az érintett intézmény éves fogyasztásával azonos áramtermelés valósuljon meg.

A helyzet kezeléséhez és megoldásához nagyban hozzájárultak  az állami kompenzációs támogatások is, ennek összege elérte az 1,5 milliárd forintot. Ugyancsak növelte az önkormányzat mozgásterét, hogy a zalaegerszegi gazdaság a vártnál is jobban teljesített 2023-ban, ami a helyi iparűzési adóbevételben látszik meg leginkább. A 2023-as évre a költségvetésben eredetileg 5,6 milliárd forint adóbevétel szerepelt, azonban ez év végére elérheti a 7 milliárd forintot, ami 1,4 milliárd forint túlteljesítést jelent, emellett ingatlaneladásból is befolyt 95,6 millió forint.

Ez az összesen 3 milliárd forint nem tervezett, pluszbevétel biztos alapot nyújtott az energiaválság kezelésére, a jelentősen megnövekedett energiaszámlák kifizetésére, az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására, továbbá a városban megszokott programok megszervezésére. Emellett ez a pénz biztosítja a Volánbusz Zrt. veszteségének finanszírozását, ami 741 millió forint, valamint az intézményi közalkalmazottak és dolgozók bérének tervezett emelését. 

Mindezek kifizetése után megmaradó összeget tartalékba kerül, helyezzük, mivel a háború nem ért véget, így az előttünk álló időszak is még számos nehézséget és magasabb energiaárakat tartogat, amire fel kell készülnünk, fogalmazott Balaicz Zoltán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában