"Dologtiltó" időszak

2023.10.31. 14:37

Minden halottért egy gyertyát gyújtottak

A halottak hete az a hét, amibe a halottak napja esik. Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzos főmuzeológusa a régmúlt szokásait gyűjtötte csokorba.

Benedek Bálint

Mindenki keresztje

Fotó: Gyanó Szilvia

- Jellegzetes dologtiltó időszak, amikor nem szabad mosni, párolni, földmunkát végezni, meszelni - mesélte. - Sőt úgy tartották, hogy a földdel kapcsolatos munkák is megzavarnák a holtak nyugalmát. A vízzel kapcsolatos tevékenységek miatt pedig vizes lenne a halottunk ruhája vagy vízben állna a túlvilágon. Meszelni pedig azért nem meszeltek, nehogy férgek lepjék el a házat. Más magyarázat szerint ezek a munkálatok keléseket okoznának. „Mindszent hava” október. Bár a napja november 1-jén van, az előkészületek október hónapra esnek és maga mindenszentek előestéje is október 31. Ahogy halottak napja előestéje november 1., ezért akkor megyünk a temetőbe.

Hozzátette: a temetőjárás, a sírok megtisztítása, feldíszítése ilyenkor a fő feladat, valamint a tipikus mindenszenteki-halottak napi ételek elkészítése. A régi hagyományok Zalában, Somogyban ma is erősen tartják magukat. Készül a rétes, a sült kacsa, a dinsztelt káposzta, a Balaton környékén a paradicsomos húsos káposzta. Régi leírások és az idősebb korosztály visszaemlékezései alapján töklámpást (előtte répalámpást) is készítettek Zalában, de nemcsak a mindenszentekhez kötődően, hanem az egész sötét októberi és novemberi időszakban. Szórakozásból vájták ki a tök belsejét és tettek bele égő gyertyát, hogy egymást ijesztgessék vele. 

Fotó: Gyanó Szilvia

- Zalában, Somogyban, de az ország más részein is hitték (hiszik), hogy halottak napjára virradó éjszaka hazalátogatnak a halottaink, ezért számukra is megterítenek, kenyeret, sót, vizet tesznek az asztalra - mondta a szakember. - Az asztalra, vagy az ablakba régebben égő gyertya került, hogy fénye segítségével hazataláljon a halott. A 20. század végén már villannyal világítottak az elhunytaknak.  A gyertya, mint a fény, a világosság forrása nagyon korán Krisztus-szimbólummá vált a keresztény egyházban. Használata a római kor óta általános világítás céljából és szimbolikus, rituális kellékként egyaránt. Nagykanizsán halottak napján mindenki visz a temetőbe egy gyertyát vagy mécsest a „Mindenki keresztjéhez”, "mindenkiért".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában