A termékdíj kötelezettségek nyilvántartásáról is szó volt

2023.11.22. 15:30

Csermely Ildikó környezetvédelmi szakértő Zalaegerszegen

Mozsár Eszter

Csermely Ildikó és Vörös Anikó kamarai titkár az zalaegerszegi előadás előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

Könyvelők és érintett cégek, vállalkozások képviselőinek jelenlétében tartott szakmai találkozót a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a PE ZEK Infocentrumában szerda délelőtt. A jelenlévők a júliusban bevezetett EPR rendszerről, annak nyilvántartásáról hallattak részletes tájékoztatást.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályait kormányrendelet tartalmazza, amit július elsején vezettek be. A rendelet a 11 féle körforgásos termékkel kapcsolatosan határoz meg fizetési kötelezettséget, melyek közül a csomagolás kiemelt figyelmet kapott, tekintve, hogy a vállalkozások jó részének ezen termék miatt keletkezik nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettsége. Az EPR kötelezett alapesetben mindig a csomagolást végző vállalkozás, ugyanakkor a rendelet meghatároz bizonyos eseteket mikor nem kell vagy nem a csomagolást végzőnek kell megfizetni az EPR díjat.

Csermely Ildikó, környezetvédelmi szakértő (EU-PRO EHS Consulting Kft.) többek között a nyilvántartást, a bevallási segédletet és felületet mutatta meg, valamint az első negyedéves bevallás tanulságait osztotta meg a hallgatósággal. A szakértő elmondta, az uniós irányelvek előírják, hogy minél több hulladékot újrahasznosítsanak. Ez és a nyilvántartás egyelőre a cégeknek új kihívás, mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában